Головна Новини Політика рада Як зміняться пенсії в Україні завдяки збільшенню прожиткового мінімуму - нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зміняться пенсії в Україні завдяки збільшенню прожиткового мінімуму - нардеп

Мінімальна пенсія за віком зросте пропорційно до прожиткового мінімуму, обіцяють творці законопроєкту

2 червня 2021, 17:50
Поділіться публікацією:

Однією з найбільш обговорюваних тем середи, 2 червня, стала підтримка депутатами документа, який зможе врегулювати розмір прожиткового мінімуму для українців. За інформацією кореспондента порталу "Коментарі", один із авторів законопроєкту, "слуга народу" Дмитро Костюк вважає, що в Раді зобов'язані виправити існуючу в цій виплаті несправедливість.

Як зміняться пенсії в Україні завдяки збільшенню прожиткового мінімуму - нардеп

Нардеп Дмитро Костюк про збільшення прожиткового мінімуму. Фото з відкритих джерел

Під час брифінгу, що стосується проєкту закону під номером 3515, він пояснив, що юридичний розмір прожиткового мінімуму в Україні дуже довго відрізнявся від фактичних виплат, одержуваних на руки людьми.

"Ситуація з різницею у реальній і прописаній у документах сумах виникла ще кілька років тому. Тоді, під час інфляції, після втечі колишнього президента за кордон уряду довелося різко підняти "мінімалку" — відразу удвічі. Наступні підняття створили справжню прірву між працюючим населенням і пенсіонерами, адже прожитковий мінімум не змінювався", — зазначив під час виступу Дмитро Костюк.

Існуючий же документ, який парламент нині підтримав під час першого читання, планує прив'язати цю суму до показника середньої заробітної плати в нашій країні.

За словами депутата, це дозволить підняти і пенсійні, і різні соціальні виплати, які залежать від розміру мінімального прожиткового рівня.

"Станом на квітень 2021 року середня зарплата в Україні дорівнювала 13,5 тисяч гривень. За новими нормами, якщо закон буде підтриманий і в другому читанні, розмір прожиткового мінімуму повинен буде скласти 40% від середньої зарплати. У цьому випадку — це 5400 гривень", — пояснив політик.

Костюк підкреслює, що подібний законопроєкт зможе мінімум удвічі підняти найнижчі зарплати і соціальні виплати, яких потребують представники найбільш незахищених верств населення.

При цьому нардеп підкреслив, що, згідно з проєктом закону, розмір прожиткового мінімуму буде зростати з кожним роком на 1%. Відповідно, будуть збільшуватися і пенсії. Через десятиліття ця сума зможе досягти вже половини розміру середньої заробітної плати, що зможе забезпечити гідну старість багатьом українцям.

Цікаво, що, згідно з поданим законопроєктом, зарплати деяких топ-чиновників, які нині прив'язані до прожиткового мінімуму, надалі втратять таку можливість. Тому збагачення політиків, каже Дмитро Костюк, не передбачається.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як оцінюють подібну законотворчу ініціативу вітчизняні експерти. Які мінуси і підводні камені знаходять фахівці в документі, що регулює розмір прожиткового мінімуму, читайте в нашому матеріалі.

Також пропонуємо вам дізнатися, коли і як в Україні зміниться пенсійний вік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини