Головна Новини Політика рада Вояж "слуги народу" Арістова на Мальдіви: про що говорить скандал - що дивує
commentss НОВИНИ Всі новини

Вояж "слуги народу" Арістова на Мальдіви: про що говорить скандал - що дивує

Те, що більшості українців заборонено, а депутатам – можна, викликало зрозуміле роздратування у суспільстві

25 липня 2023, 16:12 comments1529
Поділіться публікацією:

Заступника голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардепа партії "Слуга народу" Юрія Аріста було помічено у п'ятизірковому готелі на Waldorf Astoria Maldives на Мальдівських островах під час повномасштабної війни в Україні та дії обмеження на виїзд за кордон. Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія вже заявив, що ініціює питання негайного призупинення членства Арістова у фракції, запитує всі документи на відрядження, перевіряє інформацію — і в разі її підтвердження, вимагатиме негайного виключення з комітету і складання депутатського мандату. Пізніше Арахамія опублікував у своєму телеграм-каналі заяву Арістова про складання депутатських повноважень. Експерти висловили виданню "Коментарі" свої думки про те, що відбувається.

Вояж "слуги народу" Арістова на Мальдіви: про що говорить скандал - що дивує

Юрій Арістов. Фото: з відкритих джерел

Те, що після такого скандалу депутат пише заяву про складання з себе повноважень – більш ніж знаково

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"У виїзді депутатів за кордон за загальної заборони – нічого особливого немає. Депутати – кров від крові наших людей, вони роблять те саме, що й інші. Просто народ, який простіше, користується дещо іншими способами, щоби тимчасово (або не тимчасово) виїхати. Лазівки є – і ними користується чимало українців. Не у всіх виходить, але так роблять".

Тож, констатує експерт, у факті виїзду депутата за межі України сенсації немає.

"Як і в тому, куди поїхав – у відпустку (хоч спочатку намагалися це подати як робоче відрядження), куди мав нагоду. Може собі дозволити. Була б у когось із нас можливість змотатися до Єгипту чи Туреччини – змоталися б. Але те, що нам це заборонено, а депутатам – можна, причому роблять це вони найчастіше таємно, прикриваючись "робочими відрядженнями" – викликає зрозуміле роздратування. І відчуття несправедливості. Навколо чого і спалахує скандал", – пояснює Андрій Єрьоменко.

Але те, продовжує він, після такого скандалу депутат пише заяву про складання з себе повноважень – більш ніж знаково. І справді важливо. Адже говорить про те, що ми змінюємося.

"Ще років п'ять тому, коли піднімався скандал навколо тих чи інших дій депутатів та урядовців, ті пояснювали, що за законом у них – все чисто. І нема чого, мовляв, докопуватися... А зараз ми бачимо заяву про складання повноважень. Це позитив, – упевнений експерт. – Враховуючи, що Арістов – списочник, до Ради, де й так уже значно зменшилася кількість нардепів, пройде наступний "слуга", який за списком не дійшов до парламенту".

Тепер президент має обирати – влаштувати показове покарання або зробити все, щоб про справу Арістова забули

За словами керівника Фонду "Українська політика" Костянтина Бондаренка, ситуація з відпочинком Юрія Арістова тим більше цікава, бо він – не випадковий "фотограф" чи "тамада", яких набрали до списку "Слуги народу" у 2019 році.

"Арістов – представник "ближнього кола" президента Зеленського, – пояснює експерт. – Згідно з інформацією, опублікованою у ЗМІ, Арістов одружений на подрузі дитинства та однокласниці Зеленського, що створювало особливе становище для депутата та його бізнесу".

Костянтин Бондаренко вважає, що тепер президент має обирати – влаштувати показове покарання або зробити все, щоб про справу Арістова забули.

"Це буде своєрідним тестом для влади за нинішніх умов", – упевнений експерт.

Тенденція останніх півтора року у структурі фракції більшості вже навіть не дивує

Політичний аналітик Павло Нусс наголошує, що в елітному 5-зірковому готелі на Мальдівах підтвердили, що Арістов справді відпочивав там, але вже виїхав. А вартість проживання в готелі, між іншим, коштує 100 до 323 тис. грн на добу.

"Майже у кожній фракції, за винятком, хіба що "Європейської Солідарності" є свої Арістови. Взагалі, тенденція останніх півтора року у структурі фракції більшості вже навіть не дивує, не дратує, а чітко вказує на тотальну корупцію та безкарність представників влади. При тому, що ця сама влада активно продовжує переслідувати представників опозиції, хоча та сама ЄС – єдина фракція ВР 9 скликання, з якої ніхто не втік ні на курорти, ні в міграцію. Яка не розпалася на групи, як ось монобільшість, "Голос" або ОПЗЖ. Та й за кількістю проведених рішень на одного члена фракції – депутати ЄС чи не найвпливовіші у Верховній Раді. Фракція, в якій лише 27 депутатів, досягла більше, ніж від неї можна було очікувати", – зазначає Павло Нусс.

Таке порівняння двох політсил, зазначає аналітик, цілком справедливе, особливо на фоні багаторазових фактів зловживання, незаконного збагачення чи корупції серед представників "Слуги народу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — екс-нардепу повідомили про підозру у держзраді.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини