Головна Новини Політика рада Військові злочини на Донбасі: чому нардепи блокували закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Військові злочини на Донбасі: чому нардепи блокували закон

Закон про посилення відповідальності за військові злочини на Донбасі намагались скасувати постановою Верховної Ради України

3 червня 2021, 13:13
Поділіться публікацією:

Військові злочини на Донбасі: чому нардепи блокували закон

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

Народні депутати не підтримали проєкт постанови про скасування ухваленого Верховною Радою України законопроєкту №2689 про посилення відповідальності за військові злочини. Попри зауваження та протести деяких нардепів, підписання закону розблоковано, передає кореспондент "Коментарів".

Проєкт постанови зареєстрував 24 травня 2021 року народний депутат від партії "Європейська солідарність" Михайло Забродський. Він пояснив свою позицію щодо законопроєкту №2689, ухваленого 20 травня.

"Як має відчувати себе командир, який своїм наказом посилає підлеглих, зокрема на смерть? Чому попри принцип індивідуальної відповідальності, який закріплений в нашій Конституції, командир повинен відповідати за дії підлеглих за схемою — "знав або міг знати"? Які відчуття тепер мають з’явитись у головнокомандувача ЗСУ, рахунок підлеглих якого йде на сотні тисяч? Лише чекати й молитись, щоб ніхто з них не виявився ґвалтівником або мародером?" — розкритикував закон Забродський.

За його словами, норми ухваленого закону несправедливі щодо українських військових та правоохоронців, а документ ухвалили з порушенням регламенту. Автор постанови вимагав скасувати та доопрацювати законопроєкт про військові злочини. З такою ж вимогою виступила народний депутат від партії "Європейська солідарність" Ірина Геращенко. Вона вважає закон в цілому правильним, проте "деталі" можуть зашкодити, на її думку, Збройним силам України.

"Сьогодні в Європейському суду з прав людини є маса позовів проти України, які подають навіть з окупованих РФ територій. Громадяни намагаються перекласти відповідальність на Україну, а не на РФ, наприклад, за майно, яке пошкоджене через збройний конфлікт, розв’язаний РФ", — зазначила Геращенко.

Розділити відповідальність українських військових та бойовиків — з такою пропозицію на опрацювання виступила нардеп. У фракції "Слуга народу" з такими аргументами не згодні.

"Сім років українські правозахисники документували найбільш нелюдські катування та знущання з військовополонених, з цивільного населення. Сім років вони чекали цього закону. Сім років його чекали чесні прокурори, які кажуть, що в них просто немає можливості кваліфікувати нормально злочини й притягати всіх тих, хто винен", — заявила народний депутат Анастасія Радіна.

Депутат наголосила, що ухвалений закон про посилення відповідальності за військові злочини — це сигнал мешканцям окупованих територій Донбасу, що усі винні будуть покарані.

Профільний комітет парламенту рекомендував Раді визначитися під час голосування. Підтримали скасування закону про посилення відповідальності за військові злочини лише 85 народних депутатів. Тепер законопроєкт мають направити на підпис президенту.

Коли закон набуде чинності строки давності злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів будуть скасовані. Злочини з ознаками військових, які розслідувалися за загальними статтями Кримінального кодексу, можуть бути перекваліфіковані. Притягувати до відповідальності та правосуддя можна буде в будь-якій країні незалежно від місця скоєння злочину, громадянства, місця проживання підозрюваного або потерпілої особи.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Касаційний кримінальний суд України вирішив скасувати попередні судові рішення та закрити кримінальне провадження відносно колишнього першого заступника керівника АТО Віктора Назарова у справі збитого в небі над Луганськом літака Іл-76. Судовий процес над генералом щодо загибелі 49 українських військовослужбовців тривав з березня 2015 року.

Верховна Рада України відновила пленарні засідання після певної перерви. Яким був перший день літа для парламенту, виданню "Коментарі" розповів експерт Українського інституту політики Микита Трачук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини