Головна Новини Політика рада Віртуальні активи в Україні стануть легальними: переваги та ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Віртуальні активи в Україні стануть легальними: переваги та ризики

На території держави абсолютно легально зможуть працювати криптокомпанії – як іноземні, так і українські. Також українці отримають доступ до світового ринку віртуальних активів

17 лютого 2022, 17:08
Поділіться публікацією:

Верховна Рада прийняла Закон України "Про віртуальні активи" із пропозиціями президента.

Віртуальні активи в Україні стануть легальними: переваги та ризики

Віртуальні активи в Україні стануть легальними: переваги та ризики - фото з відкритих джерел

Експерти для порталу "Коментарі" оцінили позитив і ризик цього кроку.

Віртуальний актив стає елементом громадянського обігу: його можна легально купувати, продавати, дарувати, заповідати. Такі операції отримують правовий, у тому числі судовий захист

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Йосуб вважає, що прийняття закону про віртуальні активи несе у собі багато позитивного.

"По-перше, він дає чітке визначення такого активу з погляду законодавства: виражене в електронній формі нематеріальне благо, яке є об'єктом цивільних прав та має вартість. Таким чином, віртуальний актив стає елементом громадянського обігу: його можна легально купувати, продавати, дарувати, заповідати й т.д., і такі операції одержують правовий, у тому числі судовий захист. По-друге, вже наявний де-факто "сірий" ринок криптоактивів може вийти з тіні, а криптобіржі та криптообмінники, як місцеві, так і іноземні, матимуть можливість легальної роботи у правовому полі. Це стосується і їхніх клієнтів", – пояснює Вадим Йосуб.

Він також наголошує, що закон має рамковий характер. А для повноцінного запуску ринку віртуальних активів ще знадобляться зміни до Податкового та Цивільного кодексів.

Якби не втрутився президент і не скоригував розподіл повноважень регулятора, залишивши цю функцію за Мінцифри, то було б більше користі

Економічний експерт Олександр Гаврутенко зізнався, що він не має претензій або зауважень до цього проекту закону. Але лише тому, що це – черговий документ, який жодним чином не впливає на ринок тих активів, регулювання обігу яких він нібито має забезпечити.

"Вже сам термін "віртуальні активи" та те визначення, яке йому дають у законі, мають мало спільного з тими речами, які стали реальністю сучасного світу, – каже експерт. — А "віртуальність" — це пряма протилежність "реальності". У цьому ключі (на не відповідність декларованим завданням і цілям) можна було б розібрати кожне положення цього закону, жодна сходинка з якого відповідно не буде реалізована".

Хоча для Нацбанку та Комісії з цінних паперів суттєво додасться головного болю щодо розробки та впровадження підзаконних актів для його "виконання", впевнений Олександр Гаврутенко.

Він не виключає, що якби не втрутився президент і не скоригував розподіл повноважень регулятора, залишивши цю функцію за Мінцифри, то було б більше користі.

"Принаймні, цю галузь курували б ті, хто у ній хоч трохи розуміється", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" ми повідомляли – Uber дозволить розраховуватися у таксі криптовалютою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини