Головна Новини Політика рада Верховна Рада попросила президента розібратися із забрудненням довкілля Миколаївським глиноземним заводом
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада попросила президента розібратися із забрудненням довкілля Миколаївським глиноземним заводом

Народні депутати просять президента дати вказівку Кабміну виявити та усунути причини значного накопичення червоного шламу внаслідок діяльності МГЗ

21 лютого 2022, 17:05
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 286-ма голосами підтримала запит до президента України Володимира Зеленського від групи народних депутатів від "Слуги народу" "Про необхідність забезпечення дотримання права мешканців Миколаївського району Миколаївської області на безпечне для життя та здоров'я навколишнє середовище". У запиті йдеться про необхідність виконання указу президента України від 23 березня 2021 року та рішення РНБО "Про виклики та загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації", повідомляють "Факти".

Верховна Рада попросила президента розібратися із забрудненням довкілля Миколаївським глиноземним заводом

Миколаївський глиноземний завод - фото з відкритих джерел

За інформацією народних депутатів, Миколаївський глиноземний завод є одним із найбільших забруднювачів повітря: зокрема, протягом одного 2018 року підприємством викинуто в атмосферу 2362,3 тонн забруднюючих речовин, що на 244,7 тонн більше, ніж у 2017 році. При цьому в сховищах відходів МГЗ знаходиться понад 47 млн. червоного шламу, які становлять 82% від усіх накопичених відходів 4 класу.

У запиті йдеться про те, що МГЗ щороку отримує понад 1 млрд. грн. відшкодування податку на додану вартість, причому за період 2018-2021 років він отримав бюджетне відшкодування ПДВ на суму понад 4,3 млрд. грн. При цьому загальний обсяг сплачених МГЗ податків до бюджетів усіх рівнів за період 2018-2021 років становить приблизно 1 млрд грн – тобто різниця між відшкодуванням ПДВ та сплаченими податками за цей період становить близько 3,3 млрд грн на користь підприємства.

Водночас народні депутати повідомляють главі держави, що площа, зайнята шламосховищами ТОВ "МГЗ", становить 330 га, внаслідок чого у 2011, 2012 та 2019 роках спостерігалися шламові пилові бурі. Як результат, у районі шламосховищ смертність від онкологічних захворювань значно збільшилася (за окремими видами – на 300%), тоді як у решті районів Миколаївської області вона знизилася.

Зважаючи на наведену інформацію, народні депутати просять президента дати вказівку Кабміну виявити і усунути причини значного накопичення червоного шламу внаслідок діяльності МГЗ, а також забезпечити міжвідомчий контроль у галузі поводження з відходами, що утворюються в процесі діяльності підприємства.

Також нардепи пропонують внести зміни до положень постанови Кабміну від 13.07.2000 №1120 "Про затвердження Положення про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням та Жовтого та Зеленого переліку відходів" для того, щоб червоний шлам був віднесений а не відходам 4 класу, як зараз).

Також депутати просять створити групу міжвідомчого контролю за участю Мінекології, Держекоінспекції та фіскальних органів за правильністю нарахування та сплати МГЗ екологічного податку – для того, щоб підприємство повернуло бюджету недоотримані доходи.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року громадська організація "Стоп шлам" подала позов до суду проти Миколаївського глиноземного, вимагаючи відшкодувати понад 9,2 млрд гривень моральної шкоди за шкоду екології.

Експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України виявила низку небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які негативно впливають на навколишнє природне середовище, а також життя та здоров'я людини.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини