Верховна Рада обрала нового спікера

Свій голос "за" віддав 261 народний депутат в залі парламенту

Під час засідання в п'ятницю, 8 жовтня, народні депутати обрали головою Верховної Ради першого віце-спікера Руслана Стефанчука. За відповідне рішення проголосував 261 народний депутат. Про це повідомляє кореспондент порталу "Коментарі".

В цілому голоси парламентаріїв розподілилися таким чином:

"Слуга народу" - за - 222, проти - 1

"Опозиційна платформа - За життя" - за - 0, проти - 0, утрималися - 10

"Європейська солідарність" - за - 0, проти - 0, утрималися - 22

"Батьківщина" - за - 0, проти - 1, утрималися - 15

"Голос" за - 0, проти - 0, утрималися - 14

"За майбутнє" - за - 15, проти - 0

"Довіра" - за - 18, проти - 0

Позафракційні нардепи - за - 6, проти - 1, утрималися - 2

Нагадаємо, що в четвер, 7 жовтня, Верховна рада відправила у відставку спікера Дмитра Разумкова 284 голосами "за". Експерти для видання "Коментарі" оцінили підсумки голосування, особливо в ракурсі підтримки відставки спікера з боку "Батьківщини", представники якої хвалили Разумкова сьогодні з парламентської трибуни. Фахівці також розповіли, чому ОПЗЖ і "Євросолідарність" голосували в унісон.

Крім того, фахівці розповіли виданню "Коментарі", як події в Раді і в Україні в цілому можуть розвиватися після відкликання з посади Разумкова. Зокрема, нардеп IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш упевнений, що відставка Разумкова - чергова ланка в ланцюжку подій на шляху до диктатури. А політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що Разумкова прибрали не стільки через те, як він пручався прийняття закону про олігархів в такому вигляді і такими методами, як це зробили "слуги".