Головна Новини Політика рада В Україні зросте прожитковий мінімум: коли та на скільки
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні зросте прожитковий мінімум: коли та на скільки

Народні депутати ухвалили за основу законопроєкт про розрахування прожиткового мінімуму за новим принципом

2 червня 2021, 13:21
Поділіться публікацією:

Прожитковий мінімум в Україні планують розраховувати за новим принципом та він повинен дорівнювати фактичному прогнозованому. Відповідний законопроєкт підтримали 253 народних депутатів. Перед голосування політики заслухали доповідь голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової та обговорили норми документу.

В Україні зросте прожитковий мінімум: коли та на скільки

Українська гривня. Фото: 24tv.ua

Комітет з питань соціальної політики розглянув 15 законопроєктів про прожитковий мінімум, доповіла голова комітету Галина Третьякова. Верховній Раді рекомендували схвалити за основу законопроєкт №3515, а альтернативні — відхилити. Документ складається з чотирьох частин — це відв’язка прожиткового мінімуму, методологія, розрахунок заробітних плат та трансформації, зазначила нардеп.

В Україні зараз прожитковий у два рази менший від реального та прив’язаний до зарплат плат у 15 законах, розповіла голова профільного комітету парламенту. Законодавці вважають, що прожитковий мінімум треба відв’язати від зарплат, тому що коли зростає прожитковий мінімум, одночасно зростають й зарплати.

"Законопроєкт направлений на те, щоб ми впровадили соціальний рівень, який у країнах Європи пов'язаний із середньою заробітною платою та з рівнем життя суспільства… Коефіцієнти прив’язки прожиткового мінімуму до заробітних плат дуже цікаві. Наприклад, педагогічні працівники отримують кратність 4 та більше. А якщо подивитись на нові закони, ми побачимо, що судді Верховного суду мають кратність 75, судді спеціалізованих та місцевих судів — 50 та 30, особи, які мають спеціальні знання в Бюро економічної безпеки — 20 та більше", — розповіла Третьякова.

Законопроєктом пропонують визначати розмір прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік. Для цього мають бути враховані прогнози інфляції поточного року.

На сьогодні в Україні прожитковий мінімум складає 2379 грн. З 1 грудня 2021 року він зросте до 2481 грн. Такі показники не відображають реальний необхідний рівень життя, зазначив нардеп Володимир Цабаль.

"Дуже багато показників — штрафів для бізнесу, пені, заробітних плат для чиновників прив’язані до прожиткового мінімуму. Це не дозволяє державі достатньо гнучко проводити як соціальну політику, так і політику підтримки бізнесу. Кожного разу, як піднімається прожитковий мінімум, це тягне за собою підняття штрафів для бізнесу", — сказав Цабаль.

Народні депутати загалом підтримують перегляд прожиткового мінімуму. Проте потрібно застосувати нові підходи для його обрахунку перед ухвалою державного бюджету на 2022 рік.

"Аналіз положень проєкту свідчить про те, що насправді вони не пов'язані зі створенням передумов для підвищення прожиткового мінімуму", процитувала висновок до законопроєкту №3515 Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради нардеп Анна Скороход.

"Законопроєкт є нічим іншим, ніж черговою спробою закріпити на законодавчому рівні маніпуляції з прожитковим мінімумом… Запропоновані норми законопроєкту №3515 протирічать рекомендаціям парламентських слухань на тему проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні", — заявила Скороход, процитувавши висновок профспілок.

Співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарлати пропонують підіймати на один процент з 2021 по 2031 роки. Таким чином прожитковий мінімум з 41% від середньої зарплати у 2021 році має зрости до 50%. За даними Держстату, середня заробітна плата в Україні в лютому 2021 року становить 12 549 грн.

Законопроєкт про прожитковий мінімум має бути доопрацьований, наголошували політики. Через його ухвалу треба бути вносити зміни до 25 законів. Проте народні депутати ухвалили законопроєкт №3515 за основу. Документ підтримали 253 нардепів.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Денис Шмигаля, загальний розмір середньої зарплати в Україні підвищився у березні на 9,5%. Очільник уряду вважає, що українська економіка подає надії на відновлення після коронавірусної кризи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини