Головна Новини Політика рада В Україні планують ввести податок на самогон: у чому підступ
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні планують ввести податок на самогон: у чому підступ

Змінами в Податковий кодекс та два закони народні депутати планують скасувати акцизний збір для деяких алкогольних напоїв

2 червня 2021, 17:46 comments1280
Поділіться публікацією:

Законопроєктом №5452 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів під гаслом розвитку галузі виробництва крафтових алкогольних напоїв депутати пропонують зобов’язати виробників самогону сплачувати акциз, а інші алкогольні напої з-під акцизу вивести. Про це йдеться у документі, який 29 квітня 2021 року зареєстрували на сайті Верховної Ради.

В Україні планують ввести податок на самогон: у чому підступ

Марки акцизного збору. Фото: atn.ua

Для отримання ліцензії на виробництво виробники спирту, дистилятів та алкогольних напоїв підлягають обов'язковій атестації. Вона здійснюється платно та потребує надання близько 40 дозвільних документів, зазначають автори законопроєкту.

Вартість ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, незалежно від обсягів реалізації, становить 500 тис. грн, повідомляється у пояснювальній записці до документу.

Це призвело до неконкурентних умов на ринку між потужними компаніями та невеликими виробництвами дистилятів і спиртних напоїв. Окрім того, посилило монополізацію ринку алкогольних напоїв та його "тінізацію", вважають нардепи.

Законопроєктом пропонують ухвалити зміни до Податкового кодексу України й низки законодавчих актів. Зокрема, віднести коньячний і плодовий спирти, зерновий та виноградний спиртовий дистиляти (самогон) до "дистилятів сільськогосподарського походження".

Підприємства повинні будуть отримувати ліцензію на продаж дистилятів сільськогосподарського походження та відповідати вимогам до матеріально-технічної бази малих виробників. Платою за ліцензію залишається 780 грн на рік, проте планують скасувати платну видачу дублікату ліцензії.

"Головна і хвостова фракції спирту коньячного, плодового та інших дистилятів сільськогосподарського походження (відходи виробництва) можуть передаватися за нульовою ставкою акцизного податку суб’єктам господарювання для використання у виробництві дезінфікуючих засобів або інших товарів за умови наявності у таких суб’єктів ліцензії (інших дозвільних документів) для відповідного виду діяльності", — так планують доповнити ст. 12 закону про державне регулювання виробництва та обігу спирту.

Ініціативу народних депутатів від фракції "Слуга народу" розкритикував аналітик Микола Мельник. За його словами, законопроєктом №5452 нардепи пропонують фактично зобов’язати усіх, хто жене самогон міцністю більше 15 градусів, сплатити податок з акцизу та придбати акцизну марку.

"За законопроєктои №5452 усі, хто виробляє та продає самогон, мають сплачувати акциз, при чому інші алкогольні напої з-під акцизу вивести. Держава зазнає збитків на 6 млрд грн", — вважає Мельник.

У документі вводяться розмежування термінів "спиртний" та "алкогольний" напої. Уточнюється, що лікеро-горілчана продукція — це спиртні напої міцністю від 1,2 до 60 градусів. Таким чином змінами у ст. 226 Податкового кодексу України нардепи фактично звільнять алкогольні напої від сплати акцизу, за винятком алкоголю іноземного походження та спиртних напоїв. Це призведе до втрати понад 6 млрд грн із держбюжету — таку суму торік склав акциз на лікеро-горілчану продукцію, наголосив аналітик.

Раніше експерти розповіли, що політика "фіскальних шоків", на кшталт зростання акцизу на ТВЕН у 4,2 рази, та відхід від загальноєвропейської практики через спроби прирівняти цей акциз до акцизу на сигарети є контрпродуктивним підходом для української економіки та державного бюджету України.

Як повідомляв портал "Коментарі", два місяці Антимонопольний комітет України відмовляється надати повний текст рішення про монополію компанії "Тедіс Україна" на тютюновому ринку країни народному депутату від партії "Слуга народу" Олександру Качурі. Нардеп намагається з’ясувати, чому монополіст досі не сплатив штраф у розмірі 274 млн грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини