Головна Новини Політика рада Українська політика-2021: що світить в наступному році партіям, які лідирують
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська політика-2021: що світить в наступному році партіям, які лідирують

На думку експертів, в наступному році зберігатися тенденції нинішнього часу і почнуться формуватися нові союзи

30 грудня 2020, 15:34
Поділіться публікацією:

"Коментарі" разом з експертами спробували спрогнозувати, які партії в наступному році стануть союзниками, які посваряться, і чи буде вигода від нових спілок.

Українська політика-2021: що світить в наступному році партіям, які лідирують

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Найбільш вірогідний варіант коаліції" Слуга народу "і" Батьківщина "

Політтехнолог Олег Постернак зазначає: "Монобільшість перетворилася в умовну. І все частіше для результативного голосування Офісу президента і Кабміну потрібно вдаватися до допомоги олігархічних депутатських груп "За майбутнє" і "Довіра". У деяких питаннях помітний альянс "Слуги народу" і "Батьківщини", як це було при голосуванні за проект держбюджету на 2021 рік. Були ситуативні союзи і з фракцією ОПЗЖ, як при голосуванні за кандидатуру Шкарлета (в міністри освіти — ред.) і пролонгацію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО".

На думку експерта, традиція подібних тимчасових ситуативних альянсів буде продовжена. І буде вимагати від Офісу президента все більшої гнучкості.

"У разі штучної парламентської кризи, в результаті якого зникне монобільшість, ймовірність нової коаліції буде зберігатися. Найбільш оптимальний варіант — "Слуга народу" і "Батьківщина". Менш можливий — "Слуга народу" і "Голос". Але це буде означати кадрові поступки молодшому партнеру по коаліції. Поки, про це говорити можна лише умовно і гіпотетично", — вважає Олег Постернак.

Втім, підкреслює він, коаліції та альянси на рівні місцевих рад, які отримують абсолютно парадоксальний характер, говорять про те, що нас можуть в раді очікувати найнеймовірніші союзи.

"Наприклад, в Запорізькій облраді "Євросолідарність" і ОПЗЖ діяли в коаліційній зв'язці. В Одеській міськраді намітився союз "Слуги народу" з "Євросолідарністю". Таким чином, ключовим фактором укладення партійних угод є тимчасові вузькі інтереси і їх збіг", — резюмує Олег Постернак.

"Слуга народу" продовжить втрачати рейтинг "

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова вважає, що у 2021 році (за розкладами на цей момент) ніяких сюрпризів на політичному полі України не передбачається.

"Втрачати рейтинг продовжить" Слуга народу ", рости він буде в ОПЗЖ, "Європейської солідарності" і "За майбутнє". При цьому ОПЗЖ намагається (і намагатиметься) зібрати собі тих, хто проти СН. Таким чином, претендуючи й на електорат ЄС, — підкреслює Тетяна Лупова. — У Порошенка ж пішли іншим шляхом. Вони збирають під своє крило лідерів думок як, наприклад, Маруся Звіробій і Володимир Омелян, у яких є своя досить велика аудиторія шанувальників. Ну, а "За майбутнє" намагається поєднати всіх, збираючи і тих, хто проти СН, і тих, хто за".

На думку Політексперт, кооперуватися партії будуть, але хто і як — залежить від того, за що будуть торгуватися і що виставляти на обмін.

"Думаю, поки для кожного конкретного міста (в разі міських рад) або законопроекту (для Верховної Ради) — це буде свій союз. Всі проти всіх, але і всі з усіма. На носі 0 зміна уряду, а можливо і перевибори ВР. Так що до весни нас чекає дуже насичена політична програма", — прогнозує Тетяна Лупова.

Як раніше повідомляли "Коментарі", пенсіонери в наступному році можуть отримати надбавку в розмірі 20%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини