Головна Новини Політика рада Українців чекає смарт-мобілізація: у Раді розповіли про нововведення
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців чекає смарт-мобілізація: у Раді розповіли про нововведення

Українцям хочуть видавати "сертифікат захисника"

10 лютого 2024, 08:52 comments3815
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді України хочуть видавати військовозобов'язаним громадянам сертифікат захисника. Це потрібно для "смарт-мобілізації". Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в ефірі загальнонаціонального телемарафону зробив голова фракції "Слуга народу", член комітету парламенту з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

Українців чекає смарт-мобілізація: у Раді розповіли про нововведення

Давид Арахамія. Фото: з відкритих джерел

Глава "Слуги народу" розповів, що українців не влаштовують співробітники військкомату на вулицях, які ловлять військовозобов'язаних. Тому у парламенті шукають альтернативний шлях, щоб здійснювати заплановану мобілізацію.

Нардеп уточнив, що для цього потрібно зібрати всіх в одну систему. І Рада вже ухвалила закон, який дозволяє зробити в системі "Оберіг" електронний реєстр та отримати так званий "сертифікат захисника".

"Якщо ви пам'ятаєте, у нас коли COVID був, усі повинні були ходити з таким згенерованим сертифікатом, який показував, чи вакциновані вони чи ні. Ось таким чином буде сертифікат, який отримають або через інтернет, або в ТЦК. Навіщо це? Щоб ми розуміли, скільки людей теоретично може бути призвано, і в такий спосіб організувати так звану "смарт-мобілізацію", — розповів Арахамія.

Політик додав, що чоловікам із таким сертифікатом можуть повідомляти орієнтовні терміни призову, щоб вони змогли підготуватися.

За словами Давида Арахамії, на добровільній підставі видавати сертифікати не можуть, але й примус, який запропонував Міноборони, також не підходить.

"Але треба мати якийсь примус. Ми ще не знаємо, що це буде, шукатимемо баланс. Думаю, знайдемо компромісне рішення, яке з одного боку стимулюватиме, а з іншого — каратиме за відмову. Або, зрештою, люди скажуть, нехай далі ходять вулицями, не треба жодних електронних повісток", — заявив нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" — законопроєкт про мобілізацію ухвалено Верховною Радою у першому читанні: чи вдалося врегулювати спірні моменти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини