Головна Новини Політика рада Україна за крок від дефолту: яке рішення довелося ухвалити парламенту
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна за крок від дефолту: яке рішення довелося ухвалити парламенту

Рада дозволила Кабміну не платити за зовнішнім держборгом

18 липня 2024, 15:10
Поділіться публікацією:

Верховна Рада ухвалила одразу в двох читаннях законопроект №11396 про внесення змін в прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України. Зміни стосуються реструктуризації держборгу. Як інформує портал "Коментарі", про це в Telegram повідомив заступник голови комітету ВР з питань фінансів податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Україна за крок від дефолту: яке рішення довелося ухвалити парламенту

Верховна Рада. Фото: із відкритих джерел

"Рада ухвалила одразу в двох читаннях №11396 законопроект щодо реструктуризації боргу. "За" в цілому – 231. Він дає право Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня 2024 року", – зазначив нардеп.

За його словами, також уряду дозволено взяти державний борг у "Автодору" ($700 млн+відсотки). Самостійно реструктуризацію Агентство відновлення (колишній "Автодор") не зможе зробити.

В свою чергу голова бюджетного комітету Роксолана Підласа пояснила у себе в Facebook, що схоже технічне рішення було вже використане в 2015 році. Теперішній проект закону фактично дозволяє уряду призупинити виплати за держборгом, якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить термін купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням в 2026 році.

Парламентар підкреслила, що вказаний законопроект є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад 10 млрд дол. США до кінця 2027 року.

Варто зазначити, що ухвалений парламентом законопроект ще має підписати президент. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Ярослав Железняк також повідомив, що Кабінет міністрів готується ухвалити законопроект, яким передбачено підвищення низки податків. Зокрема, військовий збір зросте з нинішніх 1,5% до 5% та більше в окремих випадках. 

За словами нардепа, урядовий законопроект пропонує низку змін до Податкового кодексу України. Зокрема, передбачається підвищення ставки військового збору з доходів до 5%.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини