Головна Новини Політика рада У Зеленського намагаються частково скасувати мовний закон: під Радою протести
commentss НОВИНИ Всі новини

У Зеленського намагаються частково скасувати мовний закон: під Радою протести

Народні депутати зірвали засідання парламентського комітету, де розглядали правки до мовного закону

14 червня 2021, 10:41
Поділіться публікацією:

Народні депутати від партії "Слуга народу" намагаються відтермінувати набуття чинності деяких норм закону про державну мову в Україні з порушенням регламенту. Про це в ефірі телеканалу "Прямий" розповів народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Микола Княжицький, інформують "Коментарі".

У Зеленського намагаються частково скасувати мовний закон: під Радою протести

Телебачення. Фото з відкритих джерел

Норми Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" про те, що демонстрування фільмів, концертів та шоу на телебаченні має відбуватися державною мовою, набудуть чинності 16 липня, нагадав Княжицький. На початку червня нардепи з партії "Слуга народу" хотіли відтермінувати ці положення мовного закону, проте їхню ініціативу не підтримали в парламенті.

За словами Княжицького, тепер монобільшість хоче вивести серіали та фільми з-під дії мовного закону.

"Це пряме порушення регламенту — поправки вносяться в певний зумовлений законом 14-денний термін після того, як закон було ухвалено в першому читанні. Вже усі терміни пройшли. Це робиться абсолютно незаконно — всупереч регламенту", — заявив Княжицький.

На його думку, це робиться тому, що "олігархічні групи продають свої серіали Росії — країні-окупанту, а потім хочуть продавати тут".

"Країна-окупант ставить вимогу, що не можна перекладати українською мовою, бо вони власники авторських прав. Таким чином — це спосіб впливу окупанта на нашу свідомість", — вважає Княжицький.

Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики під стінами парламенту відбувався мітинг опозиції.

Жваві дискусії щодо мовного закону тривали й на самому засіданні парламентського комітету, а саме засідання було зірване. За його підсумками нардеп Княжицький зробив таку заяву:

"Комітет не відбувся, але не потрібно думати, що це остаточна перемога, тому що на завтра шостим питанням у Верховній Раді, щойно передали розклад, стоїть законопроєкт № 4107. Вони можуть завтра сфальсифікувати підписи, зробити все, щоб винести це всупереч регламенту [на голосування] у зал".

З боку монобільшості правки щодо мовного закону поки що не прокоментували. 

Нагадаємо, на початку червня Верховна Рада ухвалила законопроєкть№5309. Цим документом вивели з-під дії Закону "Про публічні закупівлі" роботи з будівництва Великої кільцевої дороги довкола Києва. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини