Головна Новини Політика рада У Раді ще на одного нардепа поменшає: чи є ризик нелегітимності парламенту
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раді ще на одного нардепа поменшає: чи є ризик нелегітимності парламенту

Воєнний стан і мінімум 300 працюючих нардепів - гарантія того, що про перевибори Верховної Ради найближчим часом точно говорити не варто

22 лютого 2023, 13:40 comments1664
Поділіться публікацією:

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що надійшла чергова заява про складання повноважень народного депутата України. Цього разу йдеться про Олега Волошина, який обирався до Ради від "ОПЗЖ". Останнім часом пішла ціла низка заяв про складання повноважень від забороненої в Україні "ОПЗЖ". Тенденція може продовжитись. Чи може статися так, що така ситуація призведе до перевиборів? Скільки депутатів мінімум має бути для легітимності парламенту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Раді ще на одного нардепа поменшає: чи є ризик нелегітимності парламенту

Верховная Рада Укрїни. Фото: сайт Верховної Ради

Нинішній парламент, у якому наразі понад 400 нардепів, може спокійно продовжувати працювати

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець пояснює:

"Верховна Рада є повноважною за умови обрання щонайменше двох третин її конституційного складу (300 осіб). Це – норма Конституції України. Тож нинішній парламент, у якому на даний момент понад 400 нардепів, може спокійно працювати".

Експерт нагадує, що в історії вже були випадки, коли значна частина депутатів складала повноваження, що призводило до позачергових виборів народних депутатів.

"Але навряд чи сьогодні складання повноважень частиною депутатів ОПЗЖ призведе до припинення повноважень Верховної Ради", – вважає Ростислав Кравець.

У нас фактично немає механізму позбавлення мандата, багато що зараз робиться "з коліс"

Директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала наголошує, що поки що у нас воєнний стан, жодних виборів-перевиборів бути не може.

"А воєнний стан, зрозуміло, діятиме, допоки не закінчиться війна – і деякий час після. Немає сумніву, що все завершиться перемогою України. Але, коли саме – спрогнозувати неможливо", – наголошує експерт.

Він також зазначає, що для того, щоб Рада стала недієздатною, там має бути відсутня конституційна більшість у 300 голосів.

"Я маю сумнів, що до такого дійде. Є ще чималий запас нардепів, – пояснює експерт. – Ті ж, хто пише останнім часом заяву про складання мандату, це, як правило, представники ОПЗЖ. Як той самий Волошин, про заяву якого стало відомо сьогодні. І який, за деякими даними, перебуває у РФ. Він уже отримав підозру у держзраді – і навряд чи з'явиться в Україні. Цікаво, звісно, чому він вирішив написати таку заяву. В принципі міг би і не писати. Думаю, він і подібні до нього пишуть такі заяви або зі своєї волі, або після певних торгів".

За словами Віталія Бали, у нас фактично немає механізму позбавлення мандата, багато що зараз робиться "з коліс", як те ж позбавлення громадянства, а потім – мандата.

"Отже, – зазначає експерт, – слід обов'язково виробити відповідний механізм, який дозволяв би за певних обставин юридично чисто позбавляти тих чи інших персонажів депутатських мандатів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — історичний виступ Байдена в Польщі: головні меседжі — який сигнал був адресований РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини