Головна Новини Політика рада У фаворитах ОПЗЖ, Євросолідарність і Слуга народу: експерти оцінили новий рейтинг партій
commentss НОВИНИ Всі новини

У фаворитах ОПЗЖ, Євросолідарність і Слуга народу: експерти оцінили новий рейтинг партій

Експерти спрогнозували, хто з партій й надалі втрачатиме підтримку

11 лютого 2021, 14:02
Поділіться публікацією:

Результати дослідження, проведеного "Української соціологічною групою" (УСГ) в період 26 січня — 2 лютого, показали, що в парламенти б зараз пройшли: ОПЗЖ — 25,7%; "Європейська солідарність" — 20,1%; "Слуга народу" — 16,6%; "Батьківщина" — 10,8%; "Українська стратегія Гройсмана" — 4,6%; "Сила і честь" — 4,1%. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки результати відображають реальну картину і як можуть змінитися в майбутньому (санкції проти каналів Медведчука були введені пізніше).

У фаворитах ОПЗЖ, Євросолідарність і Слуга народу: експерти оцінили новий рейтинг партій

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Є відтік виборців СН до інших політсил"

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає наведені дані соцопитування дещо сумнівними, оскільки вони суттєво розходяться з даними інших соціологічних компаній. Так, опитування, проведене службою Центру Разумкова з 29 січня по 3 лютого 2021 року демонстрував, що СН на першому місці (22,2%), а потім слід ОПЗЖ (21,9%), ЄС (18,1%), "Батьківщина" (10,3%) і "Сила і честь" (4,7%). А результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 2-3 лютого, давали таку картину: ОПЗЖ (18,9%), СН (18,6%), ЄС (15,2%), "Батьківщина" (12,2 %), партію "Українська стратегія Гройсмана" — 4,8%.

"Як бачимо, такого низького результату СН і такого високого злету ОПЗЖ опитування, проведені майже в той же час, що і дослідження УСГ, не давали. При цьому тенденції відображені правильно. Є відтік виборців СН до інших політсил. Особливо на південному сході та в центрі. На заході електорат більш-менш стабільний, голосує за так звані патріотичні сили", — зазначає Михайло Дяденко.

Загальна ж картина опитування, на його думку, демонструє все більш явну поляризацію українського суспільства за політичними силами, за ідеологією.

"Виникає явна лінія протистояння сходу і заходу, що ми спостерігали до 2014 року. Партія "Слуга народу" втрачає об'єднуючу роль, яку зіграла у 2019-му", — резюмує експерт.

"Новий рейтинг показав, що в партійному сенсі у нас йде війна лузерів"

Політолог Андрій Мішин вважає, що в Україні сьогодні немає жодної політсили, яка може відповісти на виклики часу.

"Саме тому електорат не підтримує досить потужно жодну партію, — вважає він. — Якщо говорити про "Слугу народу", то вона являє собою партію-паразита. Люди прийшли у владу на рейтингу кандидата в президенти Зеленського, на очікуваннях електорату. А партія не тільки не виправдала ці очікування, але і не відбулася, власне, як партія. Осередки почали створювати лише за кілька місяців до місцевих виборів. Партійного будівництва немає, ідеологічної роботи немає, як власне й ідеології. Тому бачимо об'єктивне падіння рейтингу СН", — каже Андрій Мішин.

Рейтинг ОПЗЖ він вважає  відповідним дійсності, тому що партія чітко стоїть на своїх позиція. Нехай не всіма прийнятних — але своїх.

"Але незабаром впаде і рейтинг ОПЗЖ, тому що агітація, яка раніше була на трьох каналах, тепер неможлива. Санкції. Взагалі ж новий рейтинг показав, що в партійному сенсі в нас йде війна лузерів. Всі відмовилися від ідеології класичного олдскульного партійного будівництва. І реально потужних політичних сил немає", — підкреслює політолог.

Нагадаємо, в недавньому соцопитуванні більшість українців висловилися проти напрямку, в якому розвивається Україна. На думку аналітиків, це говорить про те, що курс команди Зеленського не влаштовує українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

freesex

11 лютого 2021, 15:46

СEKС Знакoмcтвa в твоем городе! Cocyт и дaют без дeнeг. Тысячи дaвaлок жаждут ceкcа и cпepмы. Заходи и сам увидишь----- http://srt.vg/vpoiske


Новини