Стефанчук уже не хоче виборів під час війни: що тепер каже спікер ВР

Стефанчук анонсував зміни до законодавства для виборів після війни

Вибори народних депутатів Верховної Ради можуть відбутися лише після закінчення війни. Але для їх проведення потрібні зміни до законодавства. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю виданню "Liga" зробив голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

"Багато міжнародних колег під час спілкування запитують: "Чи думаєте ви про наступні вибори?" Я їм завжди кажу: "Ми думаємо про нашу перемогу, а вибори повинні бути після нашої перемоги", – заявив Руслан Стефанчук.

Він уточнив, що багато в чому від Верховної Ради нинішнього скликання залежить те, якими будуть наступні вибори. Вся справа в тому, зазначив спікер, що в Конституції України прописана можливість проведення лише чергових та позачергових виборів. З таким поняттям, як післячергові вибори, раніше українці не стикалися, отже, нічого такого в Конституції не прописано. Також є низка інших законодавчих нюансів. Парламентаріям потрібно буде ухвалити низку рішень, щоб у результаті вийти з "юридичної плутанини".

Голова Верховної Ради зазначив, що проводити чи то місцеві, чи всеукраїнські вибори під час військового стану неможливо.

Цікаво, що на тиждень раніше Руслан Стефанчук в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що в Україні незабаром буде актуальним питання проведення виборів під час війни. За його словами, такої можливості не забороняє Конституція. Тоді експерти в ексклюзивному інтерв'ю проаналізували нашому виданню, про що говорить ця заява? Чи справді влада може зважитися на вибори за умов війни?

Читайте також на порталі "Коментарі" – у РНБО висловилися про проведення виборів під час війни.