Головна Новини Політика рада Союз «Слуги народу» і «Батьківщини»: які шанси на коаліцію Тимошенко із Зеленським
commentss НОВИНИ Всі новини

Союз «Слуги народу» і «Батьківщини»: які шанси на коаліцію Тимошенко із Зеленським

Експерти розповіли, що і кому може принести така коаліція

16 березня 2021, 17:39
Поділіться публікацією:

Команди Юлії Тимошенко і Володимира Зеленського нібито ведуть переговори про об'єднання "Слуги народу" з "Батьківщиною" в рамках коаліції. Про це заявила в ефірі одного з українських телеканалів сама Юлія Володимирівна, а потім це підтвердив і нардеп від "Батьківщини" Михайло Волинець. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки це ймовірно, чому це може (не може) статися і які можливі наслідки.

Союз «Слуги народу» і «Батьківщини»: які шанси на коаліцію Тимошенко із Зеленським

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Ставки на об'єднання ростуть"

Політичний експерт Світлана Кушнір підкреслює, що ставки на об'єднання ростуть. Але звертає увагу, що після з'їзду партії СН і анігіляції в її рядах Олександра Дубинського, партійна дисципліна зросте. І голосувати зеленою кнопкою нардепи від монобільшості стануть активніше. Що знижує гостру необхідність в залученні додаткових ресурсів. Втім, заради страховки (хіба мало що), переговорний процес між "Слугою народу" і "Батьківщиною", схоже, вирішили не згортати.

"Тому переговори поки тривають, портфелі в складі ймовірного нового Кабміну діляться, але до остаточного рішення поки не доходить, — зазначає Світлана Кушнір. — Одним з факторів-каталізаторів прискорення створення нової коаліції може стати боротьба Зеленського з олігархами. Або хоча б з одним з них — Ігорем Коломойським. Не секрет, що в такому випадку у фракції СН може бути запущений процес бурління і розброду групи нардепів, які входять в сферу впливу Коломойського".

На користь можливої коаліції говорить і те, що для каналізації гніву народного треба знайти винного.

"Цю роль блискуче може виконати Кабмін Шмигаля. Тобто, перезавантаження в парламенті автоматом допоможе перезавантажити уряд, — пояснює політексперт. — Позбавлення від токсичних персонажів буде на руку владі. Але і переформатування в парламенті може послабити вплив ОП на рішення в Раді. Тож тут доведеться зважувати всі "за" і "проти". До того ж, Банкова прекрасно знає, що Юлія Тимошенко дуже небезпечний союзник, який в будь-який момент може спробувати перекинути ситуацію і взяти всю повноту влади в свої руки".

На думку Світлани Кушнір, якщо зміна Кабміну піде в сторону якості управлінців, то це буде позитив для всієї України.

"Надія на такий поворот подій є. Як і побоювання, що все може звестися до банального переділу сфер впливу і контролю за фінансовими потоками, — підкреслює політексперт. — В принципі, перезавантажити Кабмін і парламент повністю можна шляхом дострокових виборів, якщо коаліція не створюється, а монобільшість розпадається. І, можливо, це був би не найгірший варіант".

"Банкова не особливо прагне подібного союзу"

На думку політолога Віктора Тарана, звіт уряду Шмигаля за перший рік роботи може стати новим викликом для України.

"В умовах економічної стабільності, відсутності політичної і соціальної напруженості, подібні звіти — справа звична. Але у нас — інша ситуація. І стабільності немає — ніякої. І уряд Шмигаля — перший, який працює без програми, без ряду ключових міністрів, без чітких стратегій і розуміння що робимо і навіщо. Все це — на тлі корона-кризи, продовження війни з Росією, а також політичного протистояння, яке йде у команді Зеленського. І в Офісу президента зараз дуже непростий вибір", — вважає Віктор Таран.

Перший варіант, на його думку, це залишити все, як є. Навіть розуміючи, що уряд Шмигаля топить рейтинг "слуг" і президента. Але не ризикуючи щось міняти. І сподіваючись, що монобільшість збережеться.

Другий варіант — переформатування уряду і, швидше за все, створення коаліції з однією з фракцій, яка відправити своїх людей в новий Кабмін. Саме на це зараз упирає Тимошенко.

"Після атаки на Коломойського, "зачистки" Дубинського, у монобільшості будуть проблеми з голосами. Частина СН може їх не давати, підконтрольне Коломойському-Палиці "За майбутнє" — теж. І Тимошенко з її більш 20 "багнетами" була би хорошою підмогою. Але досвідчена Тимошенко, яка свого часу легко "з'їла" президента Ющенка, ще легше може "перекусити" -переграти Зеленського. Можливо, тому Банкова не особливо прагне подібного союзу", — пояснює політолог.

Третій варіант, за його словами, знайти прем'єра-технократа, людину з боку, яка би очолювала уряд. Якій би довіряв Зеленський. І яка при цьому була би рівновіддалена від олігархів.

"Тут кадровий потенціал не такий великий. Називають прізвища нинішнього в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, екс-міністрів фінансів Олександра Данилюка, Ігоря Уманського. Але питання в тому, що їм доведеться працювати не зі своєю командою, а з тією, яку дадуть. З кадрами з боку, — пояснює Віктор Таран. — Чи готові вони до цього?"

Вибір, на його думку, доведеться робити вже скоро. І краще б, щоб переформатування уряду все ж відбулося, причому без дострокових виборів, до яких Україна навряд чи готова.

Як повідомлялося раніше, пройшов з'їзд "Слуги народу": чого чекати від партії і президента далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини