Головна Новини Політика рада «Слугам» без «Довіри» і «За майбутнє» не обійтися: експерти розповіли, що чекає парламент на наступному тижні
commentss НОВИНИ Всі новини

«Слугам» без «Довіри» і «За майбутнє» не обійтися: експерти розповіли, що чекає парламент на наступному тижні

Насамперед Рада повинна вибрати віцеспікера, далі нас чекає законопроєкт про держбюджет-2022

15 жовтня 2021, 13:25
Поділіться публікацією:

Відомий порядок денний на наступний пленарний тиждень. Його опублікував нардеп фракції "Голос" Ярослав Железняк. Які з законопроєктів та інших можливих рішень можуть викликати найбільший резонанс? Чи вдасться їх провести? У цих питаннях допомогли розібратися експерти. Далі про це в ексклюзивному матеріалі від видання "Коментарі".

«Слугам» без «Довіри» і «За майбутнє» не обійтися: експерти розповіли, що чекає парламент на наступному тижні

Верховна Рада. Фото з відкритих джерел

У ВР є контрольні функції, ось нехай не танцюють, нехай не світшоти купують, а спішно вирішують, як повернути борги людям і ОТГ

Політичний експерт Світлана Кушнір, коментуючи заплановане на вівторок обрання віцеспікера, а на четвер — прийняття рішення про допуск в Раду тільки вакцинованих, зазначила: "Однозначно, Рада не може жити без віцеспікера, а журналісти — без нових "перлів" оновленого складу президії парламенту".

Важливим вона вважає прийняти в першому читанні законопроєкт про держбюджет-2022 (планується в середу), внести певні зміни в Податковий кодекс.

"Хоча як раз доповнення по НК потрібно проголосувати за пів року до, як того вимагає закон. Але у нас же — все по-особливому, — зазначає Світлана Кушнір. — Точно будуть і далі списи ламати про законопроєкт №5600 (т.зв. "ресурсний", з метою наповнення бюджету), де під фіскальний гніт потраплять і великі підприємства, і малий, і середній бізнес, і пересічні громадяни. Так що — готуйте ваші грошики на нові податки".

За словами експерта, хотілося б в спішному порядку розгляду ситуації зі старту опалювального сезону.

"Режим надзвичайної ситуації й ціни на газ на ринку зобов'язують законодавців втрутитися і провести з Кабміном низку правових рішень для взяття під контроль енергосектору. Я зараз не бачу іншого виходу, крім як в ручному режимі на поземному польоті пройти зиму. Ні газу, ні вугілля, ні мазуту на складах і сховищах Україна не заготовила достатньо", — підкреслює Світлана Кушнір.

Також, на її думку, парламенту варто вказати на прорахунки Кабміну в частині заборгованості в 1,5 млрд перед військовими, 1,3 млрд перед медиками, понад 37 млрд перед місцевими бюджетами по субвенції на покриття розриву в тарифах на житлово-комунальні послуги минулих періодів.

"У ВР є контрольні функції, ось нехай не танцюють, нехай не світшоти купують (натяк на Трускавець — тімбілдінг), а спішно вирішують, як повернути борги людям і ОТГ. Вся інша повістка — актуальна. Але може трапитися так, що наші нардепи заблукали в лабіринтах розуму і виходу не знайдуть, і всі найважливіші питання залишать на "потім". А як ми знаємо "зроблю завтра" і "якось воно буде" — це вічна українська "тактика", що традиційно призводить до сумних наслідків", — резюмує Світлана Кушнір.

Робота ВР на наступному пленарному тижні буде досить динамічна

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що "зелені" будуть ламати ВР і опір своїх як опонентів, так і партнерів з метою прийняття законопроєкту №5600.

"Це принципово для Гетманцева (нардеп від "Слуги народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев — прим. Ред.). На жаль, його в цьому підтримує Банкова. Фактично ж цей законопроект спрямований не на боротьбу з олігархами, як це намагаються представити, а на закручування гайок всіляких секторів економіки та життя, підприємцям. Думаю, його продавлять через парламент. І це стане фокусом конфлікту в Раді", — прогнозує Віталій Кулик.

На його думку, знаковим для парламенту буде прийняття законопроєкту № 6154 про заборону невакцинованим входити в будівлю ВР.

"Питання не стільки медичне, скільки стосується прав людини. Швидше за все, за нього проголосують, і публіка не дуже буде заперечувати. А законопроєкт знаковий, оскільки показує готовність парламентаріїв до введення на законодавчому рівні дискримінаційних норм стосовно людей, які в силу тих чи інших причин не хочуть або не можуть бути вакцинованими", — пояснює експерт.

Він упевнений, що досить контроверсійними будуть і бюджетні питання, де традиційно "зашивається" низка корупційних складників.

"Ті ж депутатські субвенції на округи — це елемент політичної корупції", — зазначає Віталій Кулик.

Він додає, проблемними будуть аграрні питання і питання, пов'язані з прийняттями пакету законодавчих ініціатив "для МВФ". Те, що у Железняка значиться як законопроєкти "під транш". Швидше за все, не буде проблем з їх прийняттям. Є консенсус в нинішній коаліції в ВР по них. Але це все ж стане досить конфліктним питанням, тому що передбачає низку обмежень і скорочення соціалки. Туди ж, треба думати, "зашиють" ринок газу, ціни, тарифи й так далі.

Експерт прогнозує, що робота ВР на наступному пленарному тижні буде досить динамічна. Є багато питань, які вимагають голоси не тільки "Слуги народу" і їх традиційних партнерів з депутатських груп "Довіра" та "За майбутнє", а й когось ще.

"Цікаво, як буде голосувати" Батьківщина ". Її голосування за зняття з посади спікера Дмитра Разумкова було досить несподіваним. Залежно від того, як поведе себе фракція Тимошенко при голосуванні за № 5600 і "законопроєкти МВФ", стане ясно, чи входить "Батьківщина" в стійку коаліцію зі "слугами". А якщо не "Батьківщина", то — хто. Тому що вже зараз, з огляду на те, що фронда рядах "слуга" набуває все чіткіших форм (особливо напередодні збільшення субвенцій на округи), доводиться шукати союзників ззовні. І що влада готова платити за таке союзництво? У випадку з "Батьківщиною", можливо, закриття очей на справи, пов'язані із зерновою корпорацією, де є слід "Батьківщини"; участь представників партії Тимошенко в деяких квотах на посади, а то і входження в уряд. Поки бачимо зближення "Батьківщини" і СН. Але це зближення непрозоре. І Тимошенко доведеться пояснювати, чому відбувається подібне об'єднання", — впевнений Віталій Кулик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Верховна Рада обрала нового спікера.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини