Головна Новини Політика рада Рада готується наступного тижня розглянути законопроект про мобілізацію: які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада готується наступного тижня розглянути законопроект про мобілізацію: які очікування

Політики мають вивчити, чому люди не хочуть мобілізуватися, провести аналіз потреб, ухвалити рішення

6 квітня 2024, 20:32 comments1408
Поділіться публікацією:

Верховна Рада може наступного тижня розпочати розгляд у другому читанні та в цілому законопроекту про мобілізацію. Які очікування – і чому? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Рада готується наступного тижня розглянути законопроект про мобілізацію: які очікування

Верховна Рада. Фото: із відкритих джерел

Злочин – робити закон про мобілізацію просто медіаприводом

Політолог, офіцер ЗСУ Петро Охотін пояснює:

"Закон про мобілізацію – необхідність, а не політична іграшка. За нього потрібно взяти відповідальність політикам, інакше вони мають всі шанси продовжити свою кар'єру або в діаспорі, або в російських таборах".

За словами експерта, на фоні новин про смс-мобілізацію в Білорусі і загрозливих заяв, і дій Путіна є злочином робити закон про мобілізацію просто медіаприводом.

"Політики мають вивчити, чому люди не хочуть мобілізуватися, провести аналіз потреб, ухвалити рішення. Зволікання – це катастрофа", – попереджає Петро Охотін.

Мобілізаційний законопроект Рада ухвалить, але з низкою змін

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій зазначає, що депутати явно не хотіли (і не хочуть) брати на себе відповідальність за ухвалення непопулярного у суспільстві (не рахуючи військових, зрозуміло) рішення.

"Крім того, ймовірно, парламентарі сподівалися дещо пролобіювати за підтримку цього законопроекту", — вважає експерт.

При цьому, наголошує він, очевидно, що нашій державі потрібен цей законопроект. Особливо враховуючи, що Росія точно посилить мобілізаційні заходи.

"І Україна, хоч перебуває в обороні і втрачає менше людей, повинна, як мінімум, робити свої кроки у відповідь. Потрібна ротація, заміна тих, хто давно на лінії фронту", – пояснює Олександр Палій.

Він упевнений, що подібні закони необхідно було приймати ще 2014-го, а ще краще, 1991-го, відразу після здобуття Україною незалежності. Щоб можна було, за потребою, швидко та ефективно провести мобілізацію.

"Думаю, мобілізаційний законопроект Рада ухвалить, але, зрозуміло, що з низкою змін, порівняно з первісним варіантом", – прогнозує Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" – очікування від мобілізації в Україні після ухвалення нового законопроекту: що вже відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини