Головна Новини Політика рада Підсумки п'ятої сесії Верховної Ради: як минула і чим запам'яталася
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки п'ятої сесії Верховної Ради: як минула і чим запам'яталася

Експерти оцінили найважливіші з прийнятих законів і назвали плюси і мінуси роботи парламенту на цій сесії

19 липня 2021, 17:59
Поділіться публікацією:

Завершилася п'ята сесія Верховної Ради дев’ятого скликання, яку голова ВР Дмитро Разумков відкрив на початку лютого цього року. За цей час депутатами було розглянуто 700 законопроєктів, 170 прийнято в цілому і 110 прийнято за основу. Ще можливі позачергові засідання, але повноцінно ВР почне роботу лише із 7 вересня. "Коментарі" запитали у експертів, як вони оцінюють підсумки п'ятої сесії парламенту, що депутатам вдалося (а що ні) і чому.

Підсумки п'ятої сесії Верховної Ради: як минула і чим запам'яталася

Завершилася п’ята сесія Верховної Ради дев’ятого скликання. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Рада дала старт безлічі реформ на цій сесії

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що в цілому робота ВР цього скликання під час п'ятої сесії виявилася дуже продуктивною.

"ВР прийняла безліч важливих законів для держави і дала старт безлічі реформ. Один з останніх законів, які прийняла Рада — президентський законопроєкт №5557 про основи національного опору. Документ регулює розвиток територіальної оборони, організації опору і відповідної підготовки громадян України до національного опору. Також збільшили чисельність військових на 11 тисяч, — нагадує Сергій Биков. — Ще під час цієї сесії вдосконалили земельну реформу. Президент вже давно підписав ключовий для її проведення закон №2194 про земельну децентралізації. Головне — те, що продавати і купувати землю можуть тільки українці. Розгляд закону тривав більше місяця, адже було внесено більше 3000 поправок".

Політконсультант зазначає, що депутати активно працюють над проведенням судової реформи.

"Судова реформа була запущена після прийняття 29 червня законопроєкту про формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Вона буде складатися із 16 членів. А 14 липня ВР прийняла закон про реформу Вищої ради правосуддя — одна із ключових вимог Міжнародного валютного фонду до України. Мета — впровадити в діяльність органів суддівського самоврядування принципи професійної етики і чесності. До складу Етичної ради входитимуть три людини (судді або судді у відставці), які будуть визначені Радою суддів України. Також до складу входитимуть три людини, яких оберуть міжнародні організації", — пояснює Сергій Биков.

Експерт акцентує, що податкова амністія також була прийнята під час цієї сесії.

"Це створює стимул для виведення "з тіні" доходів, прихованих від оподаткування, що сприяє залученню в економіку додаткових ресурсів, — підкреслює Биков. — По задекларованих активах громадянин повинен буде сплатити збір. Якщо громадянин сплатить всі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їх посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду".

"Представники вищого законодавчого органу влади не виправдовують свого найменування як "слуги народу"

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики Олена Броницька називає минулу сесію і це скликання Ради в цілому унікальними щодо кількості позачергових засідань.

"Одні закони спочатку прийняли "сирими", недопрацьованими. В результаті їх ветує президент, а іноді і Конституційний суд визнає їх поза рамками нашого правового поля. Все тому, що важливі документи приймаються поспішно. Як результат — у законах бездумно або спеціально прописують суперечливі норми. І потім починаються переробки, переприймання. І отримання чергових грошей "у конвертах" за підтримку або провал того чи іншого проєкту закону", — зазначає експерт.

За її словами, розчарування від роботи "нових облич", на які покладалися великі надії, вже зашкалює.

"Замість злагодженої роботи молодої команди ми бачимо сварки, конфлікти, періодично виключення нардепів з фракції. Іноді створюється враження, що приймаються законопроєкти антинародні. Те ж повальне декларування, обкладення не податками, а, швидше, даниною (привіт, №5600). Це відлякує не тільки потенційних інвесторів, це змушує самих українців все більш масово і безповоротно залишати країну", — каже Броницька.

Саме тому політолог оцінює роботу нардепів як неефективну. А часом, на її думку, і таку, що явно йде врозріз з інтересами більшості їхніх виборців.

"Представники вищого законодавчого органу влади не виправдовують свого найменування як "слуги народу". Швидше, вони намагаються відчути себе господарями життя, господарями країни, а народ сприймають, як засіб для власного збагачення", — резюмує Олена Броницька.

Раді на п'ятій сесії довелося зіткнутися із серйозними викликами реальності

Політолог Валентин Гладких впевнений, що слід звертати увагу на те, в яких умовах відбувалася та чи інша сесія.

"Ця почалася в дуже важких обставинах, — говорить він. — Чергова хвиля коронавірусу, майже вся країна в "червоній зоні". Невдоволення підприємців щодо карантинних обмежень. Проблеми між центральною владою і місцевою, на яку центр повісив прийняття рішень щодо введення карантинних заходів. Проблеми з вакцинацією.
Друга проблема — питання тарифів, тарифні протести, невдоволення громадян зростанням цін. Навесні — зростання напруги на україно-російському кордоні, де РФ накопичила значні сили. Тож виклики були досить серйозні. І вони так чи інакше відбивалися на роботі Ради", — вважає Валентин Гладких.

Експерт нагадує, що одна із функцій парламенту — представницька. Наскільки люди, яких нардепи представляють, задоволені їхньою діяльністю.

"Рейтинги свідчать, що пропрезидентська монобільшість зміцнила свої електоральні позиції. Виходить, що "слуги" досить непогано виконують свою роль. Немає такого негативного ставлення до парламенту дев'ятого скликання, як було в попередній каденції", — зазначає політолог.

Справляється, на його думку, ВР і з такою своєю функцією, як законотворчість.

"Не дивлячись на серйозний опір, створена правова база для запуску ринку землі, який у нас стартував із 1 липня, — каже Валентин Гладких. — Прийнято закони для перезавантаження судової влади. Підтримано закон про національний опір, який передбачає створення територіальної оборони, що слід було робити ще у 2014 році в рамках протидії російській агресії. Обрамляють необхідними документами Кримську платформу (той же закон про корінні народи). Прийнято (поки в першому читанні) дискусійний законопроєкт про деолігархізацію".

До останнього документу, вважає Гладких, можна по-різному ставитися, але саме з його прийняттям вперше дається спроба на правовому рівні позначити: хто такий олігарх, за якими критеріями і процедурами це буде з'ясовуватися. За словами експерта, доопрацювання закону ще, звичайно, потрібні, але вже спроба вирішити це питання — важливий крок.

Політолог підкреслює, що кадрові питання вирішувалися в Раді на цій сесії досить позитивно для чинної влади: всі міністри, кого хотіли звільнити, були звільнені. Всі, кого хотіли призначити, були призначені.

"Винятком став Вітренко, якого намагалися провести в голови Міненерго і віце-прем'єри. Був просто таки епічний фейл зі спробами "протягнути" його кандидатуру. Але і тут можна похвалити парламент, який не пішов на поводу у сумнівних ініціатив влади", —  вважає Валентин Гладких.

Серед основних негативів він називає:

- неврегулювання низки питань, особливо щодо тарифів;

- те, що ВР в рамках своїх повноважень приділяла не досить уваги законам, що мають відношення до соціальних моментів, до підвищення рівня життя українців;

- досить спірні податкові ініціативи (напрям думки — вивести значну частину економіки і засобів "з тіні" — наче правильний, але реалізація у вигляді законопроєктів вимагає більш детального і осмисленого підходу).

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто з депутатів влаштував бійку в залі парламенту під час заключного засідання п'ятої сесії. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як перед виходом на "канікули" Рада голосувала за нового голову МВС,



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини