Головна Новини Політика рада Партія "Слуга народу" в Трускавці: чого очікувати від зборів провладної сили
commentss НОВИНИ Всі новини

Партія "Слуга народу" в Трускавці: чого очікувати від зборів провладної сили

Експерти зазначають, що суть ідеї зібрати депутатів далеко від столиці полягає в тому, щоб вирвати їх зі звичного середовища

1 жовтня 2021, 16:48
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 1 жовтня, починається триденний з'їзд фракції "Слуга народу" в Трускавці. На ньому буде присутній президент Володимир Зеленський. Відомо, що там розглянуть і питання відставки спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Партія "Слуга народу" в Трускавці: чого очікувати від зборів провладної сили

Партія "Слуга народу" в Трускавці: чого очікувати від зборів провладної сили

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" збори провладної сили і їхні можливі наслідки.

Посилення статусу президента змушує по-новому вибудовувати діалог з депутатами "Слуги народу"

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак впевнений, що Трускавецький тімбілдінг (від англ. Team building — "побудова команди"; термін, що часто використовується в контексті бізнесу і застосовуваний до широкого діапазону дій для створення та підвищення ефективності роботи команди) не організовували б без суттєвої потреби і важливого політичного підґрунтя.

"По-перше, це спроба зафіксувати нову реальність в політичній системі взаємовідносин у трикутнику "президент — Офіс — монобільшість". Посилення статусу президента, що помітно неозброєним оком після рішень РНБО і старту деолігархізації, змушує по-новому вибудовувати діалог з депутатами "Слуги народу". По-друге, питання фракційної дисципліни ніхто не знімав", — пояснює експерт.

Він нагадує, що останній рік Офісу президента доводилося періодично користуватися голосами груп "За майбутнє", "Довіра", позафракційних.

"Можливо, президенту хотілося б мінімізувати цю практику, повернувшись до більш повного використання можливостей монобільшості, яка становить 244 депутата на сьогодні", — розмірковує Олег Постернак.

Третьою можливою причиною він називає бажання Офісу президента "зачистити" негласні політико-фінансові зв'язки частини депутатів "Слуги народу" з кланово-олігархічними групами.

"Крім цього, також потрібно сформувати план на майбутнє, що вимагає вироблення спільного бачення і вивчення думки депутатів", — резюмує Олег Постернак.

Так президенту і співробітникам його Офісу буде легше тиснути на нардепів з метою переконання їх голосувати "правильно"

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов вважає, що захід цей — цілком звичайний.

"Взагалі, якби у нас були справжні партії, а не політичні проекти, то всілякі з'їзди, засідання фракцій, планерки з партактивом тощо, відбувался б у них регулярно. Але так, як наші квазі-партії на ділі є політичними проектами, де рядові депутати виконують виключно функції натискання на кнопки, подібні заходи — рідкість. І проводять їх тільки тоді, коли з "одностайністю" з приводу важливих голосувань у фракції справи йдуть зовсім погано", — пояснює експерт.

На думку Данила Богатирьова, суть ідеї зібрати депутатів від правлячої партії далеко від столиці полягає в тому, щоб вирвати їх зі звичного середовища.

"Так президенту і співробітникам його Офісу буде легше тиснути на нардепів з метою переконання їх голосувати" правильно ". Як показує практика, цей підхід зі "слугами народу" працює", — зазначає експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало, що журналістів, незважаючи на наявність квитків, пересадили з вагона поїзда з депутатами від "Слуги народу".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини