Головна Новини Політика рада Парламент ухвалив низку законопроектів енергетичної спрямованості: у чому їхня важливість
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламент ухвалив низку законопроектів енергетичної спрямованості: у чому їхня важливість

В першу чергу варто виділити ухвалені законопроекти про розвиток високоефективної когенерації та стимулювання електромобілізації

24 лютого 2023, 16:42
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 24 лютого, у річницю російського повномасштабного вторгнення в Україну, Верховна Рада ухвалила низку законопроектів, у тому числі які мають енергетичну спрямованість. Експерти проаналізували останні спеціально для видання "Коментарі".

Парламент ухвалив низку законопроектів енергетичної спрямованості: у чому їхня важливість

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Верховною Радою було проголосовано два важливі законопроекти

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев зазначає, що 24 лютого було проголосовано два важливі законопроекти – про розвиток високоефективної когенерації та стимулювання електромобілізації.

"Прийняття першого розтяглося на два роки, хоча його розробники неодноразово наголошували на важливості розподіленої гнучкої генерації для України, – розповідає експерт. – На жаль, потреба в ній була наочно доведена лише після початку росіянами агресивної стадії війни 2022-го. Хочеться сподіватися, що нам не доведеться чекати ще два роки для ухвалення актів вторинного законодавства, без яких ефективне застосування закону неможливе".

Не менш корисним, за словами Геннадія Рябцева, є і друге рішення Ради щодо стимулювання електромобілізації країни, для прийняття якого знадобилося лише чотири місяці.

"Але кілька положень цього документа виглядають надто оптимістично, – вважає експерт. – Йдеться про збільшення до 2027 року з 0 до 25 % частки електробусів в автопарках великих міст, а до 2025 року – кількість зарядних станцій до нормативної кількості місць для стоянки електромобілів. Звісно, хочеться побачити реалізацію всіх норм закону. Але це навряд чи можливо, коли до кінця війни та повного відновлення пошкодженої нею енергосистеми ще далеко".

Законопроект №4527 задекларував можливість отримання та передачі гарантій походження високоефективною когенерацією

Голова Біржового комітету ТОВ "Українська енергетична біржа" Олексій Дубовський пояснює:

"Прийнятий загалом законопроект №4527 закладає засади можливості отримання гарантій походження високоефективною когенерацією. Але в законі не передбачено питання обігу та можливостей торгівлі гарантіями походження на ринку".

Гарантія походження, акцентує експерт, має становити цінність як для власника високоефективної когенераційної установки, так і для кінцевого споживача.

"Ціна на зазначені гарантії походження має визначатися на вільному ринку. Законопроект просто задекларував можливість отримання та передачі гарантій походження високоефективною когенерацією", – констатує Олексій Дубовський.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чому те, що запропонував Китай, назвати мирним планом не можна – на що розраховує Пекін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини