Головна Новини Політика рада Ніяких нічних дзвінків і погроз: Рада прийняла закон про етичне поводження колекторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ніяких нічних дзвінків і погроз: Рада прийняла закон про етичне поводження колекторів

Це перший в Україні документ, який регулює роботу колекторських компаній і кредитодавців

22 березня 2021, 09:35
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України прийняла законопроєкт №4241, який передбачає захист споживачів при врегулюванні питання щодо наявності простроченої заборгованості. З цього часу контролювати роботу колекторів буде Нацбанк.

Ніяких нічних дзвінків і погроз: Рада прийняла закон про етичне поводження колекторів

Верховна Рада прийняла законопроект про поведінку колекторів. Фото: strana.ua

В НБУ повідомляють, що з прийняттям закону в Україні вперше з'явилося чітке законодавче регулювання роботи колекторських компаній і кредитодавців під час врегулювання питання щодо наявності простроченої заборгованості.

Насамперед Національний банк планує створити Реєстр колекторських компаній. У ньому мають зареєструватися всі представники колекторської сфери. За цими списками й буде проводитися нагляд.

Окрім того, з'являться правила та заборони, які регулюватимуть поведінку колекторів. Вони можуть телефонувати та надсилати повідомлення лише протягом певного часу в обмеженій кількості.

Під час першої телефонної розмови колектор повинен представитися та повідомити причину дзвінка.

Законопроєкт забороняє неетичну поведінку. Йдеться про нічні дзвінки, погрози, залякування, дзвінки знайомим і родичам з вимогами погасити кредит боржника.

Віднині забороняється збір особистих даних про місце та графік роботи, спосіб відпочинку, інформації із соціальних мереж.

Якщо колектори не будуть дотримуватися вказаних вимог, їх чекатимуть штрафи та виключення з Реєстру колекторських компаній. Незареєстровані або ж виключені компанії не зможуть здійснювати свою діяльність.

Раніше сайт "Коментарі" повідомляв, що Національний банк України оновив курс валют. Експерт розповів, що буде з доларом на наступному тижні. Про це читайте в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини