Головна Новини Політика рада Народу дозволять відкликати народних депутатів — Стефанчук
commentss НОВИНИ Всі новини

Народу дозволять відкликати народних депутатів — Стефанчук

Відповідний документ про відкликання доповнить низку законів стосовно народовладдя

4 лютого 2021, 10:59
Поділіться публікацією:

Перший заступник очільника Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів, що наразі урядовці працюють над створенням закону, що дозволить громадянам відкликати народного депутата. Новину про можливі зміни у законодавстві повідомляє "Голос України" із посиланням на інтерв’ю політика виданню LB.UA.

Народу дозволять відкликати народних депутатів — Стефанчук

Стефанчук вважає за необхідне дати владу народу. Фото: Укрінформ

На думку Стефанчука, суспільство повинно мати важелі впливу на політику та владу, а також регулювати їхні дії. Проект закону щодо відкликання нардепа стане лише частиною зі створення глобального механізму народовладдя в Україні.

"Давайте підсумуємо: закон про "Всеукраїнський референдум" вже ухвалено, закон "Про місцеві референдуми" є, "Про електронні петиції" також. Закон "Про визнання народу суб’єктом законодавчої діяльності" ставитимемо на розгляд — президент вніс зміни до Конституції, щоб народ був визнаний суб’єктом законодавчої діяльності […] Четверте — "recalls" — можливість відкликання", — детально пояснив Стефанчук.

Звичайно, змін для правильного функціонування всієї низки правових документів доведеться зробити чимало. Утім, Руслан Стефанчук переконаний — це того варте.

Чиновник стверджує: українці вже давно прагнуть мати владу не лише на словах у Конституції чи під час виборів, а й взагалі. Законопроект про відкликання народного депутата дозволить громадянам постійно тримати руку на пульсі подій та контролювати, чи справді обранець представляє інтереси населення.

Також у Верховній Раді планується розглянути питання щодо розширення списку причин для позбавлення депутатського мандату. Якщо наразі головна підстава для цього — наявність вирок у кримінальній справі, то в майбутньому розглядається можливість додати до важливих "провин" ще й прогули засідань ВРУ. Це виглядає логічним, адже депутат, який не займається безпосередньою роботою, для якої його обрали, не може в певний момент почати справедливо приймати рішення і голосувати.

Руслан Стефанчук додав, що зрештою народовладдя має поширитися не лише на законодавчий та виконавчий рівень влади, а ще й на судовий.

"Для нас надзвичайно важливо запровадити елементи прямої демократії на рівні суду присяжних, мирових судів та на рівні колективних позовів, щоб люди змогли об’єднуватися навколо судового захисту щодо якоїсь проблеми. Така практика є у всьому світі", — підкреслив можновладець.

Раніше "Коментарі" повідомляли про вірогідність нової коаліції у Верховній Раді, а також імовірний вплив США на партію "Слуга народу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

фенікс

4 лютого 2021, 11:50

Дуже важливі законодавчі ініціативи . Громадяни Укнаїни не повинні утримувати на свої податки депутатів-нероб, відвертих шкідників держави, депутатів-батраків олігархів.

Вікторія

4 лютого 2021, 11:45

"Народу позволят...". Ой, ну дякуємо, дуже дякуємо Источник: https://politics.comments.ua/news/rada/narodu-pozvolyat-otzyvat-narodnyh-deputatov-stefanchuk-671107.html © Comments.ua


Новини