Головна Новини Політика рада Нардепи закликали голову ВР Стефанчука викликати в парламент Залужного
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардепи закликали голову ВР Стефанчука викликати в парламент Залужного

Народні депутати хочуть почути від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного відповіді на питання, які стосуються мобілізації, про це у Фейсбуці написала нардеп Оксана Савчук, повідомляє портал «Коментарі»

7 лютого 2024, 18:53 comments1470
Поділіться публікацією:

Народні депутати вважають, що в парламент мають прибути міністр оборони Рустем Умєров та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, щоби пояснити свою позицію з питання мобілізації.

Нардепи закликали голову ВР Стефанчука викликати в парламент Залужного

Залужного кличуть прийти у Раду

"Маємо заслухати Головкома та почути його відповіді на всі питання, які є в нас щодо законопроєкту по мобілізації. Це важливо для розуміння логіки норм, які там зараз прописали",
— відзначила Оксана Савчук.

Вона звернулася до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням якнайшвидше організувати такий день в Раді. За її словами, без відвертої розмови голосування за законопроєкт про мобілізацію у другому читання неможливе.

Також Савчук додала, що багато нардепів прийняли законопроєкт про мобілізацію у першому читанні "авансом".

"Я готую правки, як і багато інших. Потрібно не тільки доопрацювати механізми мобілізації: потрібні гарантії, відповідальність всіх з командного складу в армії за свої дії та накази. Має бути прописаний механізм реагування на всі випадки, які пов’язані з несенням служби"
, — підкреслила нардеп.

Також за словами Савчук, не прописаною і досі залишається персональна відповідальність за забезпечення мобілізованих всім необхідним для ефективного виконання військових завдань.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Верховна Рада має намір прийняти урядовий законопроєкт про мобілізацію у турборежимі. За словами нардепа Ірини Фріз, документ потребує вивчення, бо містить норми, які суперечать Конституції.

Портал "Коментарі" повідомляв, що Комітет ВР із питань антикорупційної політики на засіданні 5 лютого визнав оновлений законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики. Нардеп Вікторія Сюмар розповіла, що Міноборони і Генштаб визнали, що норма продемобілізацію через 36 місяців є декларативною. По суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення. За її словами, норма, відповідно до якої армія стає "квитком в один кінець", демотивує людей вступати до лав ЗСУ.

Портал "Коментарі" повідомляв, попри те, що законопроєкт про мобілізацію містить багато дискусійних норм, він буде прийнятий вже на цьому тижні, про це журналістам повідомив віце-спікер Верховної Ради Олексій Корнієнко.

Також портал "Коментарі" розповідав, що нардеп Олексій Гончаренко зареєстрував альтернативнийзаконопроєкт по мобілізації. В ньому він прописав ряд ключових змін, які відрізняють його від урядового законопроєкту. Зокрема, нардеп пропонує, щоб демобілізація наставала через 18 місяців служби, а звільнення – протягом трьох місяців з дня подання рапорту (за бажанням). При цьому такі зміни мають стосуватися і контрактників, і мобілізованих.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини