Головна Новини Політика рада Нардепи призначали нового суддю КСУ: хто такий Кичун і чого від нього чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардепи призначали нового суддю КСУ: хто такий Кичун і чого від нього чекати

Призначення нового судді називають початком нової «довгої гри» всередині КСУ

18 лютого 2021, 18:40 comments1133
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України в четвер, 18 лютого, підтримала кандидатуру від "Слуги народу" Віктора Кичуна для призначення на посаду судді Конституційного Суду України (КСУ). Навколо імені Кичуна "крутиться" занадто багато різних пліток і недомовок. Тому "Коментарі" вирішили розібратися, що ж означає подібне рішення народних депутатів. Наскільки воно посилить позиції президента? Чого чекати далі навколо ситуації з КСУ? Експерти допомогли розставити деякі крапки над "і".

Нардепи призначали нового суддю КСУ: хто такий Кичун і чого від нього чекати

Новий суддя КСУ Віктор Кичун. Фото: bykvu

 

Баланс всередині суду буде поступово змінюватися

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук називає рішення про призначення нового судді КСУ довгоочікуваним. І нагадує, що відповідно до закону про КСУ, Верховна Рада має квоту на призначення шести суддів. Така сама кількість призначається президентом України і з'їздом суддів України. В цілому суд складається із 18 суддів.

Відзначимо, що кандидатуру Віктора Кичуна підтримали 241 депутатів, причому фракція "Слуга народу" дала лише 205 голосів. Допомогли групи "Довіра", "За майбутнє" і позафракційні парламентарії. Протистояли Кичуна суб'єкти подання політпартій ОПЗЖ, ВО "Батьківщина" і "Голос". Але їх кандидати набрали менше.

"Призначення Віктора Кичуна навряд чи глобально змінить баланс сил в Конституційному Суді, адже ключові проблеми залишаються. Зокрема, це перебування на чолі суду одіозного Тупицького. Хоча це може бути частиною "довгої гри", коли баланс усередині суду буде змінюватися поступово. Поки рано передбачати наслідки", — зазначає Петро Олещук.

 

Призначення Кічуна посилить одноосібну владу Зеленського

Адвокат, керуючий партнер в юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає цілком очікуваним призначення Віктора Кичуна за квотою парламенту і за рекомендацією "Слуги народу".

"Пан Кичун, схоже, є особистою протекцією пана Федора Веніславського — представника президента Зеленського в Конституційному суді. Варто звернути увагу, що пан Кичун є доцентом кафедри Конституційного права в Національному університеті ім. Ярослава Мудрого. Що підтверджує його необхідну кваліфікацію для цієї посади. Однак це призначення, як і багато інших, виходить з Офісу президента, а отже підсилить одноосібну владу Володимира Зеленського, яка і без того є найбільш масштабною серед усіх президентів України", — зазначає Денис Бондар.

На його думку, особливо серйозно таке призначення може вплинути на подальші рішення КСУ.

"Виходячи з останніх рішень влади, на перше місце виходить політична необхідність, а не закон. І це є найбільшим моїм побоюванням як адвоката. У разі отримання повного контролю ОПУ над КСУ, порушиться принцип незалежності гілок влади. А також не залишиться юридичних механізмів для визнання законів або окремих статей такими, що суперечать Конституції (як це було на початку каденції "слуг народу" в 2019 році, коли частина норм законів проголосованих СН явно суперечили Конституції України, про що тоді були відповідні рішення КСУ)", — каже Денис Бондар.

Він зазначає, що незабаром також варто очікувати торгів за ще одне вільне місце в КСУ.

"Думаю, що узгодження такого судді також буде відбуватися в Офісі президента. У самому ж Конституційному суді, на моє переконання, загострення протиріч тільки наростатиме. Виходячи з передісторії конфлікту між ОПУ і КСУ, основною метою перед новими суддями буде, як мінімум, звільнення чинного голови Конституційного суду — Тупицького. Як максимум — знайти, за що притягнути його до відповідальності", — резюмує Денис Бондар.

До слова, експерт згадує Олександра Тупицького — скандально відомого главу КСУ. Як повідомляли "Коментарі", на початку січня Тупицький відзначився досить дорогий поїздкою до ОАЕ.

Також на порталі можна дізнатися, які зарплати отримують судді Конституційного Суду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини