Головна Новини Політика рада Медведчук може стати прем'єром після позачергових виборів Ради і формування коаліції між «СН» та ОПЗЖ
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук може стати прем'єром після позачергових виборів Ради і формування коаліції між «СН» та ОПЗЖ

Якщо майбутнє скликання парламенту перетворить Україну на парламентську республіку, Медведчук на посаді прем'єр-міністра стане першою особою держави

11 січня 2021, 12:27
Поділіться публікацією:

У разі дострокових парламентських виборів, які пройдуть за пропорційною системою, найвірогідніший результат — це широка коаліція між ОТЗЖ і "Слугою народу", в результаті чого прем'єр-міністром, швидше за все стане, Віктор Медведчук. Про це йдеться в матеріалі "Ділової столиці".

Медведчук може стати прем'єром після позачергових виборів Ради і формування коаліції між «СН» та ОПЗЖ

Віктор Медведчук - фото з відкритих джерел

У статті наводяться розрахунки потенційних складів фракцій Верховної Ради наступного скликання, сформовані на підставі грудневих соцопитувань Центру Разумкова, КМІС, групи "Рейтинг". Згідно з опитуваннями, в Раду потрапляють чотири партії — "Слуга народу", ОПЗЖ, "Європейська солідарність" і "Батьківщина", які за пропорційною системою виборів отримають близько 142, 125, 111 і 72 депутатів відповідно.


"Фракція "Слуг народу"скоротиться майже вдвічі. І навпаки, фракції ОПЗЖ і "Батьківщини" виростуть майже втричі, а "Європейської солідарності" — більш ніж вчетверо ", — йдеться в матеріалі.

Автор зазначає, що на необхідності позачергових парламентських виборів голосніше всіх наполягає ОПЗЖ.

"Ця партія небезпідставно розраховує, що рейтинг" слуг народу "буде і далі падати. Тому вона сподівається зайняти перше місце, після чого "слугам" як би не залишиться іншого виходу, крім як створити коаліцію з ОТЗЖ і віддати пост прем'єр-міністра голові політради ОТЗЖ Віктору Медведчуку. Такий варіант може бути вигідний Зеленському за цілою низкою причин. Сам Зеленський буде формально непричетний до тріумфу Медведчука: згідно з Конституцією, функція президента при призначенні прем'єра чисто церемоніальна: внести в парламент кандидатуру, яку запропонує парламентська коаліція. А коаліція буде формуватися за принципом "аби не Порошенко", — сказано в матеріалі.

Автор зазначає, що Зеленський може сподіватися, що після призначення Медведчука главою уряду можна буде "спихати" на нього всі провали в економіці і всі дірки в державній скарбниці. І що всіх незадоволених високими тарифами, великими боргами по зарплаті і низькими пенсіями можна буде відправляти туди ж, до Медведчука.

"У той же час прем'єр Медведчук може здатися Зеленському, та й багатьом особам в його оточенні, дуже вдалим ходом в діалозі з Кремлем. Мовляв, якщо зробити прем'єром кума Путіна, то Путін це оцінить, і можна буде виторгувати у нього якісь поступки стосовно Донбасу ", — йдеться в матеріалі "ДС ".

Також автор нагадує, що можливий варіант широкої коаліції за участю "СН", ОПЗЖ і "Батьківщини", яка буде мати більше 300 голосів у майбутньому парламенті і може залишити Зеленському виключно церемоніальні функції.

"Слуга народу", ОПЗЖ і "Батьківщина" мають тут спільний інтерес. Об'єднуючим початком служить все той же принцип "аби не Порошенко", наголошується в статті.

Якщо майбутнє скликання парламенту перетворить Україну на парламентську республіку, Медведчук на посаді прем'єр-міністра стане першою особою держави.

"Отже, все упирається в позицію" слуг народу ". Якщо рейтинг Зеленського буде і далі падати (а швидше за все, так і буде), то Банкова може вирішити, що краще піти на угоду з Медведчуком і Тимошенко. ОПЗЖ і "Батьківщина" можуть гарантувати Зеленському збереження поста президента ще на п'ять років — шляхом обрання в парламенті. Сьогодні цей варіант може здатися фантастикою, але вже завтра його можуть почати реалізувати, а післязавтра все будуть розводити руками: і як же так вийшло? ", — резюмує автор матеріалу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини