Головна Новини Політика рада Фракції почали грати у дивну гру: що насправді відбувалося у Раді під час прийняття Держбюджету-2022
commentss НОВИНИ Всі новини

Фракції почали грати у дивну гру: що насправді відбувалося у Раді під час прийняття Держбюджету-2022

Юрій Аристов вважає, що подібний підхід з боку фракцій не містить конструктиву та у підсумку народні депутати не домоглися бажаного результату

25 жовтня 2021, 18:00
Поділіться публікацією:

20 жовтня Верховна Рада України приступила до розгляду законопроєкту про Державний бюджет на 2022 рік. На думку народного депутата України IX скликання ("Слуга народу"), голови Комітету парламенту з питань бюджету Юрія Арістова, українські ЗМІ зробили фальстарт, заявивши, що документ прийнятий в першому читанні. Але звинувачувати журналістів, за словами народного обранця, не варто. Політик розповів виданню "Коментарі", що відбувалося у стінах Верховної Ради під час прийняття держбюджету і що гальмує цей процес загалом.

Фракції почали грати у дивну гру: що насправді відбувалося у Раді під час прийняття Держбюджету-2022

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

"Багато ЗМІ минулого тижня зробили фальстарт: заявили, що Держбюджет-2022 прийнятий в першому читанні. Однак після цього ще два дні ми розглядали пропозиції депутатів, які не були враховані Комітетом з питань бюджету. Звинувачувати ЗМІ в помилці не варто", — говорить Арістов.

За словами нардепа, 20 жовтня парламент проголосував за те, щоб прийняти за основу проєкт постанови "Про висновки й пропозиції до проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2022". Регламент дає депутатам можливість після цього наполягати на розгляді своїх поправок, які не були враховані. Однак історично парламентарії цим правом не користувалися, адже в першому читанні йти таким шляхом — абсурд. У парламенті України існує спеціальна структура — Комітет ВРУ з питань бюджету. У ньому представлені всі фракції. Тому представники всіх фракцій протягом трьох днів аналізували кожну правку, зважували бачення всіх фракцій і врахували їх. Розглянули й підтримали півтори тисячі правок, що є чималою кількістю.

Однак потім, зазначає політик, партія "Європейська солідарність" несподівано запропонувала розглянути ще і в сесійній залі 10 поправок, які пізніше перетворилися на 110.

"А далі всі фракції почали грати в дивну гру: а давайте-но розбалансуємо бюджет і потягнемо час. Поки я стояв біля трибуни, мені було дуже добре всіх видно і чутно. І я уважно слухав, хто і як використовував свій парламентський і ефірний час. "Євросолідарність" — для розповідей про "Велике розкрадання". "Голос" — про те, що ми занадто багато будуємо доріг, потрібно фінансувати тільки медицину. А якими об'їзними шляхами через відсутність нормальних доріг буде швидка допомога їхати до людини, вони не думають. Ми так довго нехтували інвестиціями в інфраструктуру, в деякі населені пункти автобуси та машини їдуть прямо полем: дорогою, не пошкодивши машину в вибоїнах, дістатися неможливо. А якщо в цій машині — лікарі та хвора людина, яку потрібно доставити в обласну лікарню швидко та обережно? Захист кожної першої правки від ОПЗЖ починалася з того, що політик Віктор Медведчук хотів реалізувати чудову ідею, але йому не дали цього зробити. Кожна друга — чинна влада не в змозі зробити людей багатими, а партія ОПЗЖ точно знає, як", — розповідає політик.

Юрій Арістов вважає, що подібний підхід з боку фракцій не містить конструктиву та у підсумку народні депутати не домоглися бажаного результату.

"Свій парламентський і ефірний час колеги по Верховній Раді використовували для безплатної політичної реклами", — додає нардеп.

Народний обранець зазначає, що наступного тижня будуть дослухані правки й проголосовані в цілому. Після цього бюджетні висновки Верховної Ради будуть передані в Кабмін на доопрацювання. Ця робота триватиме два тижні. І лише потім матеріали знову будуть передані до Комітету з питань бюджету.

Раніше на порталі "Коментарі" - Держбюджет-2022: на що слід звернути увагу уряду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини