Головна Новини Політика рада Е-декларації відкриють без відстрочки: що стоїть за настільки різким розворотом Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Е-декларації відкриють без відстрочки: що стоїть за настільки різким розворотом Ради

Парламент з оглядкою на Офіс президента виправив своє ж рішення

20 вересня 2023, 16:05 comments1159
Поділіться публікацією:

Через два тижні після спроби протягнути закон про поновлення електронного декларування з відстроченням відкриття декларацій на рік, Верховна Рада (341 голосом!) врахувала вето президента – і ухвалила закон, який передбачає, що декларації будуть відкриті одразу. Як оцінюєте це рішення? Про що говорить така різка зміна ідеології? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Е-декларації відкриють без відстрочки: що стоїть за настільки різким розворотом Ради

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

У суспільства та влади залишається механізм зворотних зв'язків

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко зазначає:

"Мій коментар базуватиметься на цифрі, яку ми отримали під час опитування 600 респондентів. На думку більшості, Зеленський ветував колишній варіант законопроекту під тиском громадянської спільноти. Далі, у міру спадання, йдуть такі варіанти як "тиск західних партнерів", "критика в медіа". Лише потім слідує віра в те, що президента до ветування закону, який передбачає відкриття е-декларацій для загального огляду лише через рік, підштовхнуло бажання боротися з корупцією. І зовсім мізерний відсоток набрав варіант, що таке рішення прийнято під впливом опозиції".

За словами експерта, з позиції більшості опитаних виходить наступна картина (з якою він згоден) – влада щось резонансне прийняла, після чого виник грандіозний скандал, на що довелося реагувати.

Е-декларації відкриють без відстрочки: що стоїть за настільки різким розворотом Ради - фото 2

"На мій погляд – тенденція хороша. Незважаючи на фактичне відключення демократії через війну (що логічно), у суспільства і влади залишається механізм зворотних зв'язків (ті ж петиції, соцмережі). Влада реагує на критику. Принаймні у цьому моменті. Тобто якийсь зв'язок із реальністю у влади є. Що тішить", – вважає Андрій Єрьоменко.

Ну, а позиція Ради, яка за два тижні різко перевзулася, пояснюється її керованістю, пояснює експерт.

"Не секрет, що парламентом керує Офіс президента. І зараз ВР як самостійного суб'єкта фактично немає. Голосують за командою. Наразі команда співпала з тим, що вимагало українське суспільство", – констатує Андрій Єрьоменко.

Громадська думка в Україні має вагу

Те, що за дуже короткий термін парламентарі вирішили змінити статус декларування в Україні (від відстрочки на рік – до негайного відкриття е-декларацій) є наслідком дії того, що називається громадська думка. У цьому впевнений голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Нагадаю, що після того, як буквально кілька тижнів тому ВР поновила обов'язкове електронне декларування держслужбовців (і не лише), але з відстрочкою, громадянська спільнота різко розкритикувала таке рішення. Дуже швидко відповідна петиція набрала потрібну для розгляду президентом кількість голосів. І минулого тижня глава держави наклав вето на цей закон. Після чого різко змінила свою думку провладна сила у парламенті – горезвісна монобільшість. У результаті сьогодні було проголосовано закон із правками, які стали можливими завдяки діям "п'ятої влади" (громадянської спільноти). Що не може не тішити", – вважає Андрій Новак.

Він акцентує, що Україна перетворюється на справді демократичну державу, де серйозні важелі тиску на парламент, уряд, президента мають і "четверта влада" (медіа), і "п'ята влада" (громадянський сектор). Реальні механізми демократії діють у нас навіть під час воєнного стану.

"Слід розуміти, що відкриття е-декларацій завдасть значного удару по значній кількості держслужбовців, які навіть під час воєнного стану, м'яко кажучи, зловживали своїм службовим становищем. І отримали під час повномасштабної війни значні доходи. Тут є певний елемент ризику (що зумовлювався першим варіантом законопроекту). Адже, коли розкриються такі факти, це створить ситуацію обурення, напруження всередині України. Що, звісно, грає на руку нашому ворогові – Росії. Водночас, – зазначає експерт, – оприлюднення злочинних корупційних дій тих чи інших осіб – корисне для України у стратегічному плані. Це важливий елемент самоочищення. Представники влади мають раз і назавжди зрозуміти – вони саме слуги народу (у прямому значенні цього слова), а не недосяжні небожителі, котрим закон не писаний, а голос суспільства нічого не означає".

Читайте також на порталі "Коментарі" – перші підсумки візиту Зеленського до США – на що варто звернути увагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

20 вересня 2023, 18:23

Ігор, частично соглашусь. Нацизма я как-то тут не наблюдаю, а вот то, что зеля и ко очень хорошо на этом кормятся - так это 100 % . И будут делать все, чтобы затянуть войну подольше. А на людей им пох, лишь бы бабло капало. Сомнительно, что выборы будут в каком-либо обозримом будущем, обязательно будут находиться благовидные предлоги почему нельзя проводить. Вот, например в бюджете на следующий год внезапно средств не нашлось. Удивительно, правда?

Ігор

20 вересня 2023, 15:37

Занадто вже нахабно корумповані нацисти користувються війною. Іспит на справжність демократії ми отримаємо через пів року. Чи стане Зе другим після Лукашенка самопроголошеним президентом - Зекашенком. Занадто вже корумпована унта зацікавлена тягнути війну аж за 2030-ті. Занадто великі гроші обертаються. Хоча нацисти добре знають: "Затягнута війна - програна війна". Юдейські нацисти зручно влаштувались войовничими пасторами покірних малоправославних овец - до останнього українця.


Новини