Головна Новини Політика рада Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети
commentss НОВИНИ Всі новини

Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети

Активісти промоніторували діяльність нардепів

2 серпня 2021, 20:01
Поділіться публікацією:

За два роки роботи 423 парламентарії ВРУ 30 разів відвідали всі засідання своїх профільних комітетів, а 12 депутатів прогуляли понад 60% засідань. Найбільш дисципліновано відвідують засідання Комітету з питань освіти, натомість найменш активно – засідання Комітету з питань екології. Про це повідомляє ОПОРА.

Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети

Верховна Рада України (фото з відкритих джерел)

Відвідування засідань комітетів   у роботі парламентаріїв є не менш важливим обов'язком, ніж голосування у пленарній залі. Так, саме у комітетах відбувається розробка та розгляд законопроектів, які пізніше ставляться на голосування. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки сумлінно парламентарі виконують цей депутатський обов'язок. Дані отримані на основі аналізу протоколів засідань комітетів за 2 роки роботи ВРУ та відомостей про відвідуваність депутатів, які комітети розмістили на Порталі відкритих даних ВРУ.

Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети - фото 2

засідання комітетів

За 2 роки роботи Верховної Ради України (з серпня 2019 року по 15 липня 2021 року включно) комітети провели 1570 засідань. За цей час найчастіше засідали представники наступних комітетів: Комітет з питань бюджету – 96 засідань, Комітет з питань нацбезпеки – 96 засідань та Комітет з питань екології – 91 засідання.

Натомість рідше збиралися Комітет з питань молоді – 29 засідань, Комітет з прав людини – 37 засідань та Комітет з питань транспорту – 39 засідань.

Серед 23 комітетів Верховної Ради IX скликання самою дисциплінованістю, що проявляється у високих показниках відвідуваності засідань, відзначилися Комітет з питань освіти – 90%, Антикорупційний комітет – 89%, Комітет з питань цифрової трансформації – 87%.

Натомість найменш активно відвідували профільні комітети депутати-члени Комітету з питань екології – 63%, Комітету з питань свободи слова – 68%, Комітету з прав людини – 68%.

Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети - фото 3

Середній показник відвідуваності народними депутатами комітетів Верховної Ради ІХ скликання становить 80%.

Присутність народних депутатів на засіданнях комітетів

30 депутатів мають 100% показник відвідуваності засідань комітетів.

Слід зазначити, що "відмінники" належать до керівництва комітетів (є головами, заступниками чи керівниками підкомітетів). Крім того, у парламенті є кілька депутатів, які отримали повноваження пізніше та мають 100% відвідуваність, тому кількість засідань комітетів, яку вони могли відвідати, є незрівнянною у контексті двох років.

12 народних обранців, що відвідали найменше засідань свого профільного комітету: Степан Івахів, Вадим Столар, Ігор Палиця, Василь Петьовка, Ренат Кузьмін, Петро Порошенко, Юрій Солод, Тарас Козак, Антон Яценко, Наталія Королевська, Сергій Лабазюк, Вадим Нові.

Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети - фото 4

відповідальність фракцій

Найбільш відповідальними у відвідуваності засідань своїх профільних комітетів є депутати фракції "Слуга народу" – 89%. Також сумлінно відвідують засідання представники "Європейської солідарності" та "Голосу" — 84% та 81% відвідуваності відповідно. Представники фракції "Батьківщина" відвідали 72% засідань.

Гірше у фракціях працювали представники "Опозиційної платформи – За життя" та депутатської групи "Довіра" – по 67%, а також депутатської групи "За майбутнє" – 65%.

Два роки Ради: як депутати відвідували парламентські комітети - фото 5

Нагадаємо, що видання "Коментарі" інформувало своїх читачів про те, що ОПОРА підрахувала двойників, які "вкрали" победу у кандидатів від "Слуги народу"


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини