Головна Новини Політика рада Доступ до держземлів, підтримка імпорту та експорту: про що найважливіші рішення Верховної Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Доступ до держземлів, підтримка імпорту та експорту: про що найважливіші рішення Верховної Ради

Експерти розібрали по поличках економічні рішення, які ухвалила Верховна Рада для підтримки економіки під час війни

25 березня 2022, 11:37
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України ухвалила 24 березня низку економічних рішень, які мають пряме відношення до воєнного стану, в якому живе Україна від початку відкритої агресії. Йдеться, зокрема, про імпорт товарів без мита, доступ до держземлів, підтримку експорту. Експерти оцінили ухвалені рішення для видання "Коментарі".

Доступ до держземлів, підтримка імпорту та експорту: про що найважливіші рішення Верховної Ради

Верховна Рада. Фото: сайт Верховної Ради

Курс, взятий економічною владою останнім часом – це те, що потрібно нашій економіці, стиснутій війною, розривами логістичних зв'язок, дефіцитом

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин головним в економічному сенсі із законів, ухвалених українським парламентом 24 березня, називає проект 7190, який отримав назву "митної реформи".

"Його головне посилання – на кордоні буде менше бюрократії, податків та паперів! Ми спостерігаємо радикальне спрощення митних процедур для переважної більшості імпортних позицій, а також їхнє практично повне звільнення від податків. Вважаю, що курс взятий економічною владою останнім часом і вже виражений як у прийнятті поточного проекту, так і раніше Законів 2118 і 2120 — це те, що потрібно нашій економіці, стиснутій війною, розривами логістичних зв'язок, дефіцитом. Ковток свіжого повітря для гарного старту. Сподіваюся, військовий фіскальний курс буде продовжено і надалі, а високий рівень економічної свободи стане ознакою не лише військового, а й мирного часу", – зазначає експерт.

Ще одним кроком до активізації економічних процесів стало, на його думку, ухвалення проекту 3793, спрямованого на підтримку та пожвавлення роботи державного експортно-кредитного агентства.

"Робиться спроба збільшення віддачі від агентства шляхом розширення його фінансових можливостей (збільшення статутного капіталу в 10 разів – до 2 млрд грн), надання більшої свободи дій правлінню, апгрейду функціоналу (страхування/перестрахування факторингу, акцент на одному виді допомоги – державних гарантіях). Підтримка експорту важлива як ніколи, – наголошує В'ячеслав Черкашин. – Чи буде вдалою та достатньою обрана стратегія покаже лише час і здатність самого агентства подолати гнітючу неефективність держави у таких економічних питаннях".

Не менш змістовним, на думку аналітика, виглядає і проект 7178, який пропонує в умовах воєнного стану:

— спрощення процедур переходу (підтвердження) прав використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення (автоматична пролонгація);

— цифровізацію низки процедур (подання заяв, укладання договорів та обміну інформацією про земельні ділянки);

— повну заборону на безоплатну передачу земель державної та комунальної власності у приватні руки, проведення земельних торгів;

— надання права військовим адміністраціям передавати на рік у найм землі державної та комунальної власності.

"До проекту було чимало зауважень експертів (наприклад, виправданість тимчасової відмови від паперового оформлення договорів лише в електронному вигляді). Але бажання прискорити посівну, як і віра у життєстійкість нашої цифрової держави, стало визначальним, – пояснює В'ячеслав Черкашин. – До речі, гарною підмогою стала б чіткіша позиція влади щодо податків на землю та повного скасування мінімального податкового зобов'язання".

Підтримку споживчого ринку та стимул наповнення його необхідними товарами надасть законопроект №7190

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат наголошує, що економіка воєнного часу зобов'язує змінювати підхід у формуванні та прийнятті рішень.

"У тилу одне із найважливіших питань зараз – це продовольче забезпечення. І в цьому контексті (продовольчій безпеці) законопроект № 7178 – це правильне рішення, яке дозволить компенсувати частину втрачених для посіву земельних площ, а також підвищити ефективність використання землі за рахунок передачі її від держави (20 тис. га земель комунальної власності та 400 тис. .га земель Мінагрополітики, НАУ України) у користування до приватних компаній. При цьому закон запроваджує як зручний електронний Е-формат, так і запобіжник у вигляді обмеженого терміну укладання таких договорів на 1 рік і без продовження їх терміну", – пояснює експерт.

За словами Андрія Гарната, збереження та розвиток експорту – це важлива складова стабільності національної економіки, яка за рахунок валютної виручки підтримує платіжний баланс, а за рахунок роботи українських підприємств забезпечує робочі місця та надходження податків до скарбниці.

"Законопроект №3793 вирішує важливу проблему, що відкрилася з початком війни – це високі ризики страхування угод українських компаній, які на час війни братиме на себе Експортно-кредитне агентство, – продовжує експерт. – З початку війни, через зупинку підприємств, переривання ланцюжків виробництва та логістики, на полицях магазинів зникли багато товарів, у т.ч. товарів першої необхідності. Підтримку споживчого ринку та стимул наповнення його необхідними товарами надасть законопроект №7190, який на час воєнного стану звільняє від мит на імпортні товари, та звільняє від ПДВ товари, ввезені платниками єдиного податку 1-ї, 2-ї та 3-ї групи, що сплачують податок за ставкою 2%, зокрема, звільняються від митних платежів транспортні засоби, що ввозяться (вирішиться питання логістики)".

Загалом, констатує Андрій Гарнат, розглянуті законодавчі ініціативи в економічному секторі є вірними. Але експерта засмучує той факт, що приймаються вони в режимі, коли "смажений півень клюнув", тоді як уряди обох президентських каденцій (з 2014 по 2022 рр.) мали достатньо часу, щоб розробити та прийняти комплексну кардинально іншу фундаментальну економічну реформу розвитку, завдяки якій наша економіка зустріла б війну в значно кращому стані.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Київщині ЗСУ перейшли в контрнаступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини