Головна Новини Політика рада Доля заборонених партій: що відбувається у політичному полі України під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Доля заборонених партій: що відбувається у політичному полі України під час війни

Проросійські партії можуть бути ліквідовані лише після скасування воєнного стану: кажуть експерти

21 березня 2022, 12:10 comments1269
Поділіться публікацією:

Народні депутати готують новий законопроект про депутатів із проросійських партій, які заборонені в Україні за рішенням Ради національної безпеки (РНБО) від 18 березня. Відповідний указ підписав президент. Як оцінюєте таке рішення? Що чекає на названі партії в майбутньому?

Доля заборонених партій: що відбувається у політичному полі України під час війни

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Заходи щодо відкликання депутатів зможуть вживати після ліквідації політсил

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков зазначає:

"РНБО не може заборонити діяльність, відкликати свідоцтво про реєстрацію тієї чи іншої політичної партії. Але під час воєнного стану рішення РНБО, яке затверджується указом президента (що й відбулося в даному випадку), може призупинити на час воєнного стану будь-яку діяльність будь-якої політичної партії".

Щодо партій, за якими прийняли рішення президент і РНБО (ОПЗЖ, Партія Шарія, Наші, Опозиційний блок, Ліва опозиція, Союз лівих сил, Держава, Прогресивна соціалістична партія України, Соціалістична партія України", "Соціалісти", "Блок Володимира Сальдо"), думка у Сергія Бикова однозначна – необхідно було зупиняти їхню діяльність. Наступним кроком, за його словами, має бути звернення Міністерства юстиції до суду, щоби повністю ліквідувати дані політсили.

"Рішення своєчасне, правильне. Не можна дозволяти, особливо у такий складний воєнний час колаборантам розривати Україну, – каже експерт. – Зазначу, що відкликання чинних депутатів (і парламенту, і місцевих рад) принаймні зараз – не буде. Можна почати звертатися через Мін'юст до ЦВК із пропозицією відкликати мандати у депутатів, бо немає такого суб'єкта висування, від якого вони балотувалися. Але справа в тому, що суб'єкт висування (партії) є, просто їхня діяльність призупинена на час воєнного стану. А от коли буде рішення суду про ліквідацію тієї чи іншої політсили – тоді, можливо, буде вжито радикальніших та дієвіших заходів щодо відкликання депутатів".

Втім, зазначає Сергій Биков, самі депутати вже масово залишають лави проросійських політсил. У місцевих радах відбуваються саморозпуски фракцій, зокрема ОПЗЖ. Так що процес уже необоротний. Політики, які бачать своє майбутнє в Україні, не зацікавлені у тому, щоб їх асоціювали з "рукою Кремля", упевнений політконсультант.

Повноваження обраних раніше депутатів не можуть бути припинені

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери" звертає увагу, що на сьогоднішній день будь-які закони, які будуть прийматися, не мають зворотної сили.

"Тобто ухвалені рішення не можуть поширюватися на тих депутатів, що вже обрані від партій, які потрапили до умовного "чорного списку". Перегляд статусу депутатів від партій, які були ліквідовані або діяльність яких була призупинена, спроби виключити таких людей із органів місцевого самоврядування – не відповідатимуть конституційним нормам, які чинні сьогодні. Тому що вони обиралися у встановленому законом порядку. І такої підстави в законі для втрати депутатами повноважень як ліквідація партій, заборона партій, призупинення діяльності – немає", – пояснює юрист.

За його словами, якщо це і внесуть до законодавства, то такі норми поширяться вже на майбутніх депутатів від тих чи інших партій, які будуть заборонені.

"Може бути заборонено або призупинено діяльність тих чи інших партій на період воєнного стану, але – не повноваження раніше обраних від цих політсил депутатів. Вказані партії не виключені із реєстрів. У нас, як завжди, рішення ухвалили, а тепер намагаються його якось вписати у межі закону, в які воно явно не вписується", – резюмує Ростислав Кравець.

Як повідомляв портал, експерти розповіли, чи допоможуть запропоновані урядом заходи щодо підтримки бізнесу розвитку економіки в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини