Головна Новини Політика рада Чверть зарплати в рахунок боргу за комуналку: чи приймуть в Україні скандальний законопроєкт
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Чверть зарплати в рахунок боргу за комуналку: чи приймуть в Україні скандальний законопроєкт

Експерти спрогнозували, чи приймуть в Україні законопроєкт про вилучення коштів із зарплати і пенсії в рахунок сплати боргу за комунальні послуги

21 серпня 2020, 14:02 comments1763
Поділіться публікацією:

Парламентарії ініціюють ухвалення нового закону про реструктуризацію заборгованості українців за комунальні послуги. Зареєстрований представниками "Слуги народу" документ передбачає стягувати до 25% заробітної плати або 20% пенсії в рахунок сплати боргу. "Коментарі" запитали експертів, чи ризикнуть нардепи прийняти цей явно непопулярний законопроєкт і як вирішити проблему боргів за комуналку.

Чверть зарплати в рахунок боргу за комуналку: чи приймуть в Україні скандальний законопроєкт

"Проблема виникла ще за минулої влади, коли стрімко підняли тарифи"

За словами експерта Українського інституту політики (УІП) Владислава Дзівідзінського, ситуація, яка складається у нас за останні півтора-два роки з боргами за комунальні послуги, стає катастрофічною.

"Проблема виникла ще за минулої влади, коли стрімко підняли тарифи. Її вирішили відкласти, вона дісталася в спадок новій владі. В силу певних обставин нова влада тільки наростила обсяг боргів, — зазначає Владислав Дзівідзінський. — За даними експертів, сумарна заборгованість становить 25-29 млрд гривень (без урахування неплатежів за електроенергію і газ). А з урахуванням газу і електроенергії — понад 60 мільярдів".

На законодавчому рівні затверджена і працює система накладання арештів за спрощеною процедурою і продажу майна, нагадує експерт. Це загрожує масовими арештами майна — і продажем його з аукціону. Подібний сценарій матиме колосальний соціально значущий негативний ефект, підкреслює Владислав Дзівідзінський.

"Щоб уникнути подібної практики продажу майна громадян за борги — з усіма наслідками, які випливають, парламентарії запропонували альтернативу. Суть в тому, що на законодавчому рівні пропонується утримувати за борги до 25% заробітної плати  населення, що працює або 20% доходів всіх інших категорій (включаючи пенсіонерів). Мається на увазі реструктуризація боргу на 60 місяців. У разі регулярних платежів, але не погашення боргу в цілому, реструктуризація автоматично продовжується", — описує експерт УІП суть законодавчих ініціатив.

Законопроєкт уже прийнятий до розгляду. У вересні він може потрапити в зал парламенту.

"І тут владі доведеться вибирати — або наростити борги до критичної маси. Що напередодні нового опалювального сезону, коли необхідні кошти для підтримки системи комунальної галузі, буде загрожувати безпеці — енергетичної та комунальної. Або взяти напередодні виборів дуже непопулярний серед населення законопроєкт. Моя експертна думка, що його розглянуть у першому читанні — та відкладуть на поствиборчий період. В цілому влада усвідомлює масштаби проблеми та шукає шляхи її вирішення", — резюмує Владислав Дзівідзінський.

"Потрібно розбиратися з монополістами. В першу чергу — з Нафтогазом"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній впевнений: введення системи, яка дозволить стягувати борги за ЖКГ, точно не приймуть. Навіть в самій партії влади, на його думку, багато виступлять проти. Що вже говорити про опозицію.

"Ви спочатку вшкварили величезні ціни за ЖКГ, які люди не можуть платити, а потім вигадуєте 150 способів чесного відбирання грошей! Де-факто пропонується ввести додатковий податок", — вважає експерт.

На думку Тараса Загороднього, потрібно шукати першопричину появи величезних боргів за комуналку. А вона, підкреслює експерт, криється в НАК Нафтогаз.

"Саме цей монстр-монополіст обклав всю країну новим податком, різко піднявши ціну на газ, що тягне за собою зростання всіх тарифів, — говорить експерт. — Тож потрібно розбиратися з монополістами. В першу чергу — з Нафтогазом. Ціни явно завищені. А про якість послуг без сліз не скажеш. Слід проводити тотальний аудит, вводити план з модернізації. Розібратися в ідіотської реформою ЖКГ, яку провели наші грантоїди на гроші посольств, скинувши на людей житловий фонд. Біда в тому, що у нас відсутня державна політика практично в усіх напрямках".

"Влада може піти на цей крок"

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко не виключає, що законопроект можуть прийняти. Адже стан розрахунків за комуналку — плачевний.

"З огляду на колосальну заборгованість населення, потрібно шукати вихід. І влада може піти на цей крок, — пояснює експерт. — Ясна річ, що він — непопулярний. Але ж сама влада і винна в створенні таких величезних боргів. І тут не спишеш все на коронавірус. Мова саме про невміле правління в цілому".

За словами Анатолія Пешка, ніхто в уряді (ні в нинішньому, ні в ряді попередніх) не займався і не займається розвитком реального сектора економіки. А саме це головна проблема, яка призводить до маленьких зарплат, зупинки підприємств, падіння ВВП, зростання боргів.

Академік упевнений: "Тарифи повинні бути адекватні, аргументовані. У нас же вони стали джерелом наживи для ряду монополістів. Ніхто не прагнути підвищувати якість послуг, а ось тарифи — завжди, будь ласка. На нас всіх просто роблять бізнес, при цьому знищуючи цілі сектори економіки".

Нагадаємо, експерт спрогнозував, як підскочать ціни на газ в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини