Головна Новини Політика рада Чи дійсно Раду лихоманить: який толк від нардепів під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно Раду лихоманить: який толк від нардепів під час війни

Вже йдуть розмови про кризу не лише у Верховній Раді, а й в Офісі президента, який давно став центром ухвалення рішень

21 березня 2024, 20:32 comments2513
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України, схоже, перебуває у кризі, хоч керівництво т.зв. монобільшості (фракція "Слуга народу") це заперечує. Тим часом, найважливіший для країни законопроєкт про мобілізацію парламент ухвалити не може, вже як місяць розглядаючи правки для його винесення до зали засідань до другого читання. Чи справді український парламент лихоманить? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи дійсно Раду лихоманить: який толк від нардепів під час війни

Верховна Рада. Фото: із відкритих джерел

Толку від нардепів ніякого

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков поділився такою думкою:

"Наша Верховна Рада не прибуває у кризі. Вона просто виразно, наочно демонструє свою нікчемність, повну непотрібність під час війни. Вона самостійно не приймає жодних, зокрема – дуже важливих – рішень. Не здатна виробляти свої підходи та бачення. Хоча, згідно з Конституцією України, саме на ВР покладено функцію вироблення міжнародної, оборонної та інших стратегій".

Парламент нинішнього скликання, продовжує експерт, не становить інтересу навіть для Офісу президента, який фактично є Ставкою верховного головнокомандувача.

"Тобто навіть як ширма така Рада не цікава, щоб за її рішеннями сховатися від політичної відповідальності", – акцентує Олександр Кочетков.

На його думку, треба розпустити, відправити на канікули нардепів на період воєнного стану. Тому що толку від них ніякого, вважає аналітик. Не те, щоб ми так заощадили багато коштів, але ситуація ухвалення рішень стане прозорішою і швидшою, зазначає він.

"А так – ВР не демонструє реальну діяльність. Лобізм, яким депутати зазвичай живуть, припинився. І парламентарі не знають, куди себе прикласти, – пояснює Олександр Кочетков. – Якщо говорити про кризу, то вона відбувається не у ВР, а в ОП, який давно став центром прийняття рішень. Саме там зараз криза ідей та рішень".

Навіть "нові обличчя" набралися досвіду

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко звертає увагу на те, що інформація в деяких телеграм-каналах щодо Ради з'являється суперечлива. І робити висновки, виходячи з оціночних суджень тих чи інших нардепів, не варто, вважає він.

"Навряд чи можна говорити, що парламент лихоманить. Можливо, йдуть якісь внутрішні торги, деякі нардепи хочуть їздити у відрядження за кордон. Десь є просто втома, пошук найкращих позицій для себе особисто", – пояснює експерт.

Немає сумнівів, продовжує він, що на п'ятому році перебування у Раді навіть "нові обличчя" набралися досвіду, нахабства. Хтось самостійності.

"Як буде ситуація розвиватись далі – ніхто не може сказати. Але Рада працює, у режимі, який комусь здається повільним, комусь часом надто швидким. Однак факт у тому, що робота триває", – констатує Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Трамп хоче "продати" допомогу Україні: що у підсумку отримає Київ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини