Головна Новини Політика рада Бойко підтримав позбавлення мандатів колег по ОПЗЖ: чому тільки зараз екс-регіонал прозрів
commentss НОВИНИ Всі новини

Бойко підтримав позбавлення мандатів колег по ОПЗЖ: чому тільки зараз екс-регіонал прозрів

Подібну здачу "своїх" колишніх співучасників "регіонали" вже демонстрували після втечі Януковича

13 січня 2023, 17:02 comments2649
Поділіться публікацією:

Верховна Рада конституційною більшістю позбавила мандатів депутатів "ОПЗЖ" Медведчука, Козака, Деркача та Кузьміна. І тут цікавим є не лише сам прецедент позбавлення мандатів народних обранців, а й те, хто за це рішення проголосував. Серед таких виявився один із лідерів забороненої в Україні "ОПЗЖ" Юрій Бойко. Він справно натиснув зелену кнопку за позбавлення депутатського мандату всіх чотирьох своїх колег, про що у Facebook повідомив екс-нардеп Ігор Мосійчук. Про що говорить це голосування? Як пояснити таку поведінку Бойка і не лише? Які перспективи уламків "ОПЗЖ"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Бойко підтримав позбавлення мандатів колег по ОПЗЖ: чому тільки зараз екс-регіонал прозрів

Юрій Бойко. Фото: з відкритих джерел

Ті, хто пройшов до парламенту під крилом "ОПЗЖ", показово допомагають під час голосувань провладній партії – "Слузі народу"

Політтехнолог Тарас Загородній вважає, що така поведінка Бойка має давнє коріння.

"Нагадаю, що 2014-го Опоблок заходив до Ради без групи Медведчука. Головними бенефіціарами були тоді Ахметов та Фірташ. Але на наступні вибори група Медведчука була "опоблоківцям" нав'язана. Це не означає, що ті ж Бойко та Ко не були промосковськими. Але тут питання – хто більше промосковський. Фактично Медведчук був поставлений одним із кермових проросійських сил в Україні за вказівкою Кремля. У результаті в Опоблоці пішли складні процеси, почалися перейменування, розколи. Активну роль грав Рабінович, що дуже не подобалося групі Бойка. І сьогоднішня реакція самого Бойка – це таке собі алаверди. У стилі ми згадаємо все. Відстібаємо Медведчука та його поплічників. І нібито все тепер добре".

Але добре для них не все, наголошує експерт. Адже є запит суспільства до того, щоб ОПЗЖ взагалі не було як політичної сили.

"Але ті, хто пройшов туди під крилом цієї партії, намагаються будь-що-будь залишитися в парламенті. Тому показово допомагають під час голосувань провладній партії – "Слузі народу". Деколи даючи ті самі голоси, без яких деякі закони та призначення не пройшли б. З огляду на те, що опзежешники перебувають у підвішеному стані, "слуги" активно цим користуються, – зазначає Тарас Загородній. – Але, наголошую, запит суспільства такий, щоб партії ОПЗЖ та тих, хто до неї входив/входить взагалі не було на політичній карті України. Як на верхньому рівні (у Раді), так і на нижніх (у місцевих органах влади)".

Експерт звертає увагу на механізм, який застосувала центральна влада, "зачищаючи" сьогоднішню четвірку ОПЗЖ. Спочатку їх позбавили громадянства, а згодом – депутатства.

"В принципі, такий самий механізм можуть застосовувати й надалі, – Тарас Загородній. – Схема виглядає – так собі – з юридичного погляду. Але кого це зараз хвилює? Натомість з'являється можливість, умовно кажучи, одним махом, позбавити громадянства і чинних депутатів ОПЗЖ, і тих, хто перебуває у списку партії. Адже за законом, якщо списочники позбавляються мандатів, на їхнє місце заходять ті, хто йшов нижче за списком і не потрапив до ВР. А так – можна вибити з політики всіх опожешників одразу, зокрема тих, хто зараз перебуває в місцевих органах влади. Це стосується, до речі, не лише ОПЗЖ, а й партії Шарія. Фактично Офіс президента зараз випробував механізм, за допомогою якого можна одним махом прибрати з політичної карти України явних і не особливо явних колаборантів, симпатиків РФ. Були б політична воля та бажання".

На думку політтехнолога, тут є доречною аналогія з діями Служби безпеки України.

"За попереднього начальника СБУ крізь пальці дивилася на присутність у нашій країні Московського патріархату. Прийшов інший начальник Служби – бойовий офіцер Малюк – і взявся за МП жорстко. І у справі. Це результат вияву політичної волі. Те саме слід застосувати до ОПЗЖ, – упевнений експерт. – Сподіваюся, нинішнє керівництво країни вирішить це питання найближчим часом".

Видовища, подібні до сьогоднішнього, демонструють, що між політичними злочинцями в Україні практично відсутнє таке поняття як репутація

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що здача "своїх" колишніх співучасників (по партії та тому, що партія творила) – одне з найбільш повчальних видовищ. І сьогодні, зазначає він, ми побачили черговий приклад цього у виконанні Бойка.

"Це до певної міри традиція "Партії регіонів". Я пам'ятаю, як після втечі Януковича "регіонали", починаючи від Герман та закінчуючи Шуфричем, розповідали про злочини Януковича, начебто не були їхніми співучасниками. Якби ми тоді зробили правильні висновки, багато пішло б інакше", – наголошує експерт.

На його думку, видовища, подібні до сьогоднішнього, демонструють, що між політичними злочинцями в Україні не лише слабка солідарність, а й у них практично відсутнє таке поняття як репутація.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Інституті вивчення війни розповіли, чим закінчилася битва за Соледар: хто контролює місто.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини