Головна Новини Політика президент Звернення Зеленського: що хотів донести президент – кому і як адресував свої меседжі
commentss НОВИНИ Всі новини

Звернення Зеленського: що хотів донести президент – кому і як адресував свої меседжі

Президент у своєму зверненні правильно розставив акценти, адресовані як громадянам України, так і західним партнерам

12 серпня 2022, 13:12 comments1049
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 11 серпня президент України Володимир Зеленський закликав представників державної та місцевої влади, військової сфери та інших осіб, які коментують оборонні питання, давати менше конкретних деталей. Він також наголосив, що Росія знову пробила дно у світовій історії тероризму, використовуючи Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) в Енергодарі як засіб маніпулювання. І розповів про новий контакт голови ОП Андрія Єрмака, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана та голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі. Зміст зустрічі назвав "позитивним", але озвучувати деталі не став. Як оцінюєте тези, що прозвучали в даній заяві? Як змінилися звернення президента за 170 днів відкритого російського вторгнення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Звернення Зеленського: що хотів донести президент – кому і як адресував свої меседжі

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Щодо ситуації із ЗАЕС президент адресував свій меседж, перш за все, у бік Заходу

На думку політолога Дмитра Воронкова, заклик Зеленського поменше коментувати деталі того, що відбувається на фронті, — цілком правильне і закономірне зауваження.

"Йде важливий місяць, є надія на перелом на нашу користь. І, щоб ці процеси не збивалися, щоб у нас було більше шансів на раптовий та ефективний удар по супротивнику – і пролунав відповідний заклик", – пояснює експерт.

Щодо заяв по ЗАЕС — це насамперед меседж у бік Заходу, вважає він. Своєрідний заклик посилити тиск на Росію, яка чинить чергові військові злочини, які не мислилися раніше.

"Я думаю, що президент чудово розуміє – РФ має намір використати цей атомний об'єкт максимально з метою тиску на Україну та її міжнародних партнерів. Бойові дії там здійснювати неможливо (що не заважає це РФ робити). Відповідно ситуація на ЗАЕС, навколо неї – інструмент шантажу. Тема вже знайшла реакцію у світовій спільноті. І можливо те, що Зеленський, говорячи про якісь майбутні позитивні новини, мав на увазі і новини щодо ЗАЕС. Наприклад, створення певної демілітаризованої зони, хоч РФ і виступає поки що проти цього", – зазначає Дмитро Воронков.

Ну, а анонсовані позитиви після спілкування української та американської сторін можуть, на думку політолога, означають анонс військових поставок (або їх збільшення, або нові види озброєння). Не виключає Дмитро Воронков і те, що Штати за прикладом Латвії можуть визнати Росію країною-спонсором тероризму.

Великий плюс, що український президент сміливо, рішуче, де потрібно – жорстко висловлює вимоги України щодо наших партерів

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв загалом охарактеризував для нашого видання звернення Зеленського.

"Президент України чудово зарекомендував себе з перших хвилин кривавої, підлої, не аргументованої агресії РФ проти нашої країни. Продемонстрував наявність якостей політичного лідера. А саме – відповідальність, сміливість та рішучість, – пояснює соціолог. – Звичайно, кожен політик еволюціонує. Існують точки радикальних трансформацій. Для Зеленського такою стало відкрите російське вторгнення, яке триває з 24 лютого 2022 року. Він мобілізував усі свої якості – як людини та політика, щоб стати на чолі зусиль усієї країни щодо захисту українського народу та української держави. Тому що російська агресія несе в собі подвійну загрозу – українському народу, його існуванню та існуванню української держави як такої. Щодо риторики, мені здається, звернення президента еволюціонували у бік більшої, у доброму розумінні обачливої жорсткості".

За словами Павла Кутуєва, окрім того, що ці звернення підтримують бойовий дух українців, вони ще й – у тій частині, що належать до наших світових партнерів (передусім демократичних країн) – вказують на те, що Україна веде війну не лише за себе, а й за безпеку Європейського континенту. За підтримку хай не досконалого, але все-таки глобального світопорядку.

"І Зеленський вказує на глобальну роль України у цих процесах. А також – на конкретні, чіткі потреби нашої країни – як економічні, так і насамперед військові. Великий плюс, що український президент сміливо, рішуче, де потрібно – жорстко висловлює вимоги України щодо наших партерів. Коли ж ці вимоги, на його думку, не виконуються, що шкодить українським зусиллям із самооборони, він не боїться і жорстких висловлювань на адресу партнерів. Що є абсолютно правильною, розважливою дією, спрямованою на досягнення максимального ефекту – зміцнення обороноздатності та економічного потенціалу України", – резюмує соціолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" – зустріч Володимира Зеленського та Володимира Путіна на полях саміту G20: експерти детально розповіли, які є варіанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини