Головна Новини Політика президент Зеленський та його звернення: чому це важливо – що можна зробити краще
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський та його звернення: чому це важливо – що можна зробити краще

Експерти розповіли, що треба говорити президенту у його виступах перед українцями

1 червня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський опублікував останнє весняне вечірнє звернення. У ньому, серед іншого, традиційно говорив про ситуацію на фронті, а також торкнувся шостого пакета санкцій ЄС проти РФ. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували основні меседжі, а також загалом даний формат – практично щоденних звернень глави держави.

Зеленський та його звернення: чому це важливо – що можна зробити краще

Президент Володимир Зеленський, фото з відкритих джерел

Звернення президента під час війни фактично є ключовими

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв, коментуючи президентське звернення увечері 31 травня, назвав природним, що в ньому приділено чимало уваги шостому пакету санкцій ЄС проти РФ.

"Незважаючи на бажання Європи якнайшвидше закінчити санційний кейс – цей пакет було прийнято. Включно з нафтовою складовою (з дозволом купувати лише російську нафту, що транспортується нафтопроводом). Важливим у цьому аспекті є і заборона страхування танкерів. У фізичному обсязі з огляду на динаміку цін на нафту Росія від нових санкцій на рік може втратити 10-12 млрд доларів. А заборона на страховку відповідних танкерів серйозно ускладнює логістику, особливо постачання до країн Південно-Східної Азії, куди РФ уже робить основні постачання нафти (із чималою знижкою). Це Китай, Індія, низка інших країн, які згодні співпрацювати з державою-агресором", – зазначає експерт.

Крім того, нагадує він, така заборона ставить під питання постачання російської нафти до США. А за підсумками березня РФ вийшла на 6 місце за кількістю нафти, поставленої до Штатів.

"Безперечно, серйозним ходом стало рішення відключити Ощадбанк РФ від SWIFT. Тепер багато залежить від позиції самого SWIFT – чи залишать вони чинні карти робітникам (як зробили у випадку із запровадженням санкцій проти інших російських банків), чи все ж таки заблокують їх (що, зрозуміло, буде більш болючим). Також слід розуміти, що на запровадження всього шостого пакету санкцій потрібно 6-9 місяців. Він розтягнутий за часом. Ключове завдання – зрозуміти, наскільки далеко Європа готова йти у санційному кейсі. Мені здається, що цей шостий пакет із серйозних – останній", – зізнався Руслан Бізяєв.

Щодо меседжів глави держави щодо військової ситуації – ми не почули нічого нового, вважає експерт.

"Президент наголосив, що бої йдуть, ресурси є – і ми розуміємо, звідки брати нові. Сказав усе чесно, чітко та зрозуміло", – зазначає Руслан Бізяєв.

Формат фактичних щоденних звернень, на його думку, говорить про те, що Зеленський зараз, крім основних функцій, виконує функцію лідера громадської думки.

"Його звернення фактично є ключовими, базовими для подальших коментарів та аналізу. Це своєрідний барометр, як у погоді. Що нам доведеться чекати – дощ, ясного неба, хмарності? І Зеленський тут такий собі, з одного боку, політичний синоптик, з іншого, – аналітик (бо не лише щось прогнозує, а й аналізує, підбиває деякі підсумки дня). Цей формат є одним із ключових для розуміння ситуації в Україні, з акцентом, зрозуміло, на війну, але й не лише", – резюмує експерт.

Важливо, щоб повістка, яку озвучує президент, була унікальною, ексклюзивною

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦІПГО) Віталій Кулик прокоментував формат подібних звернень таким чином:

"На початку війни це було дуже актуальним та корисним. Думаю, такий формат протримається якийсь час. Потрібно пояснювати певні речі громадянам. До того ж людям треба бачити президента. Що він реагує, рефлексує на події в онлайн режимі. Що це не недосяжна вершина, а людина, яка разом із нами переносить усі тяготи війни. І при цьому розуміє, що відповідає за багато політичних рішень. Тому такі ролики важливі, мають свого вдячного слухача, глядача, читача".

Але згодом, зазначає експерт, держава вичерпує оперативний набір меседжів. А якщо влада не може щось коментувати конкретніше, інформаційно наповнено, не може говорити те, чого не можна прочитати в релізах Генштабу ЗСУ, військових адміністрацій – то втрачається унікальність подачі. У тому числі у президента.

"Якщо Зеленський та інші топ-спікери почнуть говорити банальні, загальновідомі речі – це не гратиме на користь владі. Не формуватиме необхідних для керівництва країни морального духу, клімату в суспільстві, – пояснює Віталій Кулик. – Тут важливо, щоб повістка, яку озвучує президент, була унікальною, ексклюзивною. Але останнім часом ексклюзивність у виступах президента розмивається. Можливо, необхідно переходити на новий мета-рівень звернень".

На думку директора ЦИПГО, глава держави має говорити, звертаючись до миру (а такі звернення – перед парламентами і не лише – він теж робить часто), не з погляду України-жертви (допоможіть нам!), а й з погляду загроз для людства, які несе ця війна, розв'язана Росією.

"Адже це не просто війна проти України, а й війна проти людяності та людства, – наголошує Віталій Кулик. – А Україна просто перебуває на передньому краї цієї війни, на передовій. Коли небуття веде війну із буттям".

У зверненнях, власне, до українців необхідно повернутися до якихось речей, які сутнісно важливі саме для нас, упевнений експерт.

"Не можна все зводити до заспокійливих промов Арестовича чи сухих релізів. Президент має обнадіювати, але не брехати, – наголошує Віталій Кулик. – Показувати, що він чує людей, що живе їхніми проблемами. Виступ президента – не повинен зводитись виключно до пропаганди. Це має бути звернення, яке мобілізує суспільство не у пропагандистському ключі, а достукуючись до якихось елементів спільності під назвою "Український народ".

Як повідомляв портал "Коментарі", відомо, скільки кримчан мобілізували для участі у війні проти України та які втрати серед них.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 червня 2022, 13:15

Важливо? Ви серйозно? Де ще промови зіркового Нарциса Зе-Асада коштувало десятків тисяч повільних, болісних цивільних смертей? Це концентрована рашистька байдужисть до людей. Зе, Путіну, Лукашенко разом з поплічниками місце на лаві у Нюрберзі.


Новини