Зеленський та Порошенко: як парламент підтримував президентів

Громадянська мережа "Опора" порівняла законотворчу діяльність президентів України Володимира Зеленського та Петра Порошенко за перші два роки їх роботи на посадах

20 травня 2021 року минуло два роки з дня інавгурації президента України Володимира Зеленського. На виборах в другому турі він набрав рекордні 73% голосів. Які ініціативи реєстрував шостий глава держави, та як за них голосував парламент у перші два роки президента у порівнянні з показниками його попередника Петра Порошенка, порівняли експерти Громадянської мережі "Опора".

На своїй посаді Володимир Зеленський зареєстрував 133 законопроєкти, 18 з них — у перший день роботи Верховної Ради. За відповідний період Петро Порошенко зареєстрував 81 законопроєкт. Понад 30% з зареєстрованих законодавчих ініціатив Зеленського стосуються правової політики, у Порошенка у цій сфері майже 20%. Найменше законопроєктів Зеленського стосуються безпеки та оборони — 6,8% або кожен 14-й, у Порошенка — це 16% або кожен шостий. Законопроєктів Зеленського щодо економічної політики — 15,7%, Порошенка — 9,9%. Найменше законопроєктів обох президентів за два роки каденції зареєстровано у соціальній сфері — 0,8% у Зеленського та 1,2% — у Порошенка.

За рівнем ухвали законодавчих ініціатив парламентом у перші два роки президентства Порошенко випереджає Зеленського — 85,2% проти 60,2%. Найчастіше нардепи голосували "за" за ініціативи Зеленського — 68,1%, за Порошенка — 60,1%. Процент від усіх голосувань "проти" у Порошенка — 1%, у Зеленського — 2,2%. Утримувалися від голосувань нардепи найчастіше у Зеленського — 6,9%, у Порошенка — 3,4%.

Найвищий рівень підтримки законопроєктів Зеленського у президентської фракції "Слуга народу" — 87,7%. На другому місці — група "Довіра" з 62%, на третьому — партія "Голос" з 55,8%. Найменше Зеленського підтримували нардепи від "Опозиційної платформи – За життя" — 20%.

Законопроєкти Порошенка підтримували 78,5% депутатів від "Народного фронту". На другому місці "Блок Петра Порошенка" — 74,4%, на третьому — ВО "Батьківщина" — у 65,5%. Найменшу підтримку законопроєктів Порошенко мав від "Опозиційного блоку" — 17,9%.

Рівень підтримки законопроєктів Зеленського мажоритарниками у різних регіонах України виглядає наступним чином:

— Миколаївська — 95,6%;

— Чернівецька — 91,6%;

— Житомирська — 88,5%.

Найменше Зеленського підтримували народні депутати з Волинської та Донецької областей — близько 34%. Проти найчастіше голосували нардепи з Донецької (4,3%), Львівської (4,7%) та Луганської (4,8%) областей.

Найвищу підтримку законопроєктів Порошенка у парламенті демонстрували нардепи від Житомирської області — 86,4%. На другому місці мажоритарники з Чернівецької (85,4%) та Вінницької (83,7%) областей. Менш за все голосували "за" обранці від Донецької (28,3%) та Луганської (27,2%) областей. Нардепи з цих регіонів також найчастіше голосували проти законопроєктів Порошенка — 4% з Луганської та 3,1% з Донецької.

Під час прес-конференції, присвяченій другій річниці президентства, Зеленський заявив, що вже став "вироком" для п'ятого президента України Петра Порошенка, що ним повинні займатися правоохоронні органи, а з домовленостями Порошенкові "не пощастило".

Експерти також розповіли "Коментарям", як справа опозиційних нардепів Віктора Медведчука та Тараса Козака може відбитися на п'ятому президенті України Петрі Порошенкові