Головна Новини Політика президент Зеленський підписав закон про захист українців від свавілля колекторів: що він передбачає
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський підписав закон про захист українців від свавілля колекторів: що він передбачає

В Україні буде створено публічний Реєстр колекторських компаній

7 квітня 2021, 16:50
Поділіться публікацією:

Голова держави Володимир Зеленський підписав Закон №4241, який передбачає захист українців від свавілля колекторів. Тепер погрози на адресу позичальників знаходяться під забороною. Про це повідомила "слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк, передає "РБК-Україна".

Зеленський підписав закон про захист українців від свавілля колекторів: що він передбачає

Зеленський підписав закон про захист українців від свавілля колекторів: що він передбачає - фото з відкритих джерел

"Мій Закон "Про врегулювання простроченої заборгованості" 4241 (так званий "колекторський закон") тільки що підписаний Президентом! Відтепер будь-які погрози, неетична поведінка, порноколлажі, багатогодинний автодозвін, взаємодія з третіми особами без їхньої згоди — заборонені!", — повідомила народний депутат.

Нагадаємо, що згідно з документом, в Україні створять публічний Реєстр колекторських компаній. Його буде вести Національний банк, здійснюючи нагляд за колекторами і їх поведінкою щодо позичальників.

Експерти вважають, що безкарність колекторів призвела до того, що їхня діяльність ведеться не лише з порушенням законодавства, а й з ігноруванням будь-яких морально-громадських норм.

Якщо раніше колектори обмежувалися телефонним залякуванням і терором самих боржників, то нині їхній арсенал набагато ширший: це і шантаж, поширення фейкової інформації, терор родичів, колег по роботі, будь-яких інших знайомих боржника, чиї телефони і адреси роздобули горе-кредитори. Від такого свавілля страждає не лише сам боржник, а й багато інших людей, які не мають ніякого стосунку ні до боргу, ні до такої людини.

За словами фахівців, одного лише законодавчого врегулювання мало. Адже колекторські компанії, ймовірно, і далі будуть діяти у вигляді віртуальних колл-центрів без певного місцезнаходження. Виявити і задокументувати таку протиправну діяльність — завдання не з легких для правоохоронців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини