Головна Новини Політика президент Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки замість податкової міліції
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки замість податкової міліції

З бюджету на потреби Бюро економічної безпеки виділили 587 мільйонів гривень

22 березня 2021, 15:48
Поділіться публікацією:

В Україні створять Бюро економічної безпеки, яке замінить податкову міліцію. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента 22 березня.

Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки замість податкової міліції

Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

"Бюро економічної безпеки — єдиний орган державної влади, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції, які будуть переосмислені з тим, щоб це був не стільки силовий, скільки аналітичний орган", — йдеться в повідомленні ОП.

До повноважень Бюро економічної безпеки належатимуть:

  • оцінка ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;
  • пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;
  • забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;
  • збір та аналіз інформації про правопорушення, які впливають на економічну безпеку держави, і визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;
  • виявлення і розслідування злочинів, пов'язаних з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги;
  • підготовка аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів для підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень з питань регулювання відносин у сфері економіки.

Директора бюро призначає Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін перебування на посаді — 5 років. При цьому керівник не зможе працювати понад два терміни поспіль. Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія.

У складі центрального апарату та територіальних управлінь бюро буде до 4 тисяч осіб. При цьому працівники інформаційно-аналітичного підрозділу є детективами, але вони не наділені повноваженнями застосовувати поліцейські заходи.

У державному бюджеті на цей рік на потреби Бюро економічної безпеки закладено 587 мільйонів гривень.

Також при відомстві створять Раду громадського контролю. Вона стежитиме за діяльністю бюро, розглядатиме звіт директора БЕБ і надаватиме свої висновки.

Щоб уникнути колапсу в системі, передбачений перехідний період. Кримінальні провадження передадуть Генеральній прокуратурі. Коли ж у штаті Бюро економічної безпеки буде 30% працівників — справи перейдуть до відомства.

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Україні планують створити Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, який буде боротися з фейками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини