Головна Новини Політика президент Зеленський не підписав закон про військових злочинців: що буде з документом
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський не підписав закон про військових злочинців: що буде з документом

Президент Зеленський досі не підписав закон №2689

22 грудня 2021, 18:34
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський не підписав закон №2689 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права" (про військових злочинців, — ред.). У  Міністерстві юстиції України у відповідь на запит ЗМІ, розповіли, що буде з документом.

Зеленський не підписав закон про військових злочинців: що буде з документом

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Так, у документі зазначено, що президент протягом 15 днів після отримання ухваленого Верховною Радою закону та підписаного спікером парламенту, повинен його підписати та офіційно оприлюднити, або ж повернути закон із правками на розгляд народних депутатів.

"У разі, якщо президент у встановлений термін не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схвалений президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений ч.1-2 ст.94 Основного закону України", — йдеться у документі.

Зеленський не підписав закон про військових злочинців: що буде з документом - фото 2
Зеленський не підписав закон про військових злочинців: що буде з документом - фото 3

Нагадаємо, вже шість місяців документ "обробляють" в Офісі президента, що раніше визнали у відповіді на запит ЗМІ. При цьому за цей час закон №2689 так і не направили до одного з ключових міністерств для погодження та доопрацювання. Тобто, що мають на увазі в ОП під "обробляють" – незрозуміло.

Верховна Рада України ухвалила законопроект №2689 у травні поточного року. На початку червня документ передали на підпис президентові України Володимиру Зеленському, який мав би підписати документ або ветувати його у 15-денний термін. Цього не сталося й досі. А тепер, згідно з процедурою, закон уже не можна ветувати чи доопрацьовувати, оскільки відведений термін на це пройшов. Отже, Зеленський зобов'язаний підписати закон. Або це має зробити спікер парламенту Руслан Стефанчук. Вносити зміни до вже ухваленого Верховною Радою закону у президента вже немає повноважень. Він може лише, після набуття чинності законом, ініціювати законопроєкт про внесення змін до закону, і ніяк інакше.

Раніше голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що проконтролює підписання президентом законопроєкту №2689 — так званого "закону про військових злочинців", який дозволить судити підозрюваних у військових злочинах та злочинах проти людяності.

У свою чергу, доктор юридичних наук, академік Віталій Журавський пояснив, що цей законопроєкт важливий не лише для України, а й для міжнародної спільноти.  

"Всі правозахисні організації вимагали, щоб цей закон ухвалили, Європа вимагала, і США вимагали. Не можуть у нас бути некараними люди, які знущалися з цивільних, гвалтують, сексуально домагаються, б'ють або організовують тортури", — зазначив Журавський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини