Головна Новини Політика президент Які очікування від візиту Зеленського до США – чи будуть несподіванки
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Зеленського до США – чи будуть несподіванки

Швидше за все, США оголосять про новий пакет військової допомоги

16 вересня 2023, 11:32
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня вирушить до Нью-Йорка, де відбудеться чергова Генасамблея ООН, а також засідання Ради безпеки ООН. Свою зустріч із ним уже підтвердив президент Польщі Анджей Дуда, з яким Зеленський намагатиметься вирішити розбіжності щодо експорту українського продовольства. Заплановано також переговори українського лідера з президентом США Джо Байденом 21 вересня у Вашингтоні. Якими є очікування від цього візиту Зеленського? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Які очікування від візиту Зеленського до США – чи будуть несподіванки

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Питання корупції в Україні стане основною темою переговорів зі Штатами

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса зізнався, що не має особливих очікувань від візиту Зеленського до США.

"Думаю, основною темою переговорів між Україною та Штатами буде, найімовірніше, питання корупції в Україні. Припускаю, що там викотять список, скажімо так, рекомендацій щодо кадрових перестановок, щодо того, що ми маємо зробити в галузі реформ", – зазначає експерт.

Все це, на його думку, слід розглядати у контексті призначення колишнього американського міністра фінансів Пенні Пріцкер спецпредставником з питань економічного відновлення України. По суті – куратором цього напряму.

"Вона дивитиметься, як кошти, що надходять сюди, розподіляються, як йдуть реформи. Багато в чому українська та американська влада говоритиме саме про це, – прогнозує Ілля Куса. – Крім того, швидше за все США оголосять про новий пакет військової допомоги, Зеленський не просто поспілкується з Байденом, а й виступить у Конгресі з якоюсь промовою. Аналізувати це ми будемо вже згодом".

З порожніми руками після таких зустрічей Зеленський не повертається

Політолог Дмитро Воронков припускає, що ключове – це діалог Зеленського із Байденом.

"Мова, гадаю, піде про далекобійні ракети ATACMS, які Україна давно просить у США. І я не відкидаю тут позитивного результату. Швидше за все, будуть рухи з навчання наших пілотів і термінів поставок в Україну винищувачів F-16. Можливі додаткові приємні сюрпризи для України", – зазначає експерт.

За його словами, можна по-різному ставитися до президента Зеленського, але, як показує практика, він із порожніми руками після таких зустрічей не повертається.

"Щодо зустрічі Зеленського та Дуди – тут теж можуть бути якісь зрушення у ракурсі експорту українського зерна, – вважає Дмитро Воронков. – Хоча тема болюча для польської влади, особливо в ракурсі виборів, що насуваються".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому вступ до ЄС коштуватиме нам дуже дорого – яка причина ембарго на зерно з України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини