Головна Новини Політика президент Успіх «зернового коридору» на фоні нового шантажу Путіна: про що говорить заява Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Успіх «зернового коридору» на фоні нового шантажу Путіна: про що говорить заява Зеленського

Президент зіграв на випередження, першим заявивши про небезпеку, що виникла на Запорізькій АЕС

6 серпня 2022, 12:35 comments1796
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 5 серпня президент України Володимир Зеленський закликав застосувати жорсткі санкції проти всієї атомної галузі РФ через обстріл Запорізької АЕС. Також розповів про продовження роботи морського "зернового коридору" та конфіскацію російських активів. Про що говорять розставлені акценти? Які шанси, що Росію вдасться видавити із Запорізької АЕС, а "зерновий коридор" нормально функціонуватиме? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Успіх «зернового коридору» на фоні нового шантажу Путіна: про що говорить заява Зеленського

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Росія влаштовує нові провокації і це після заяв МАГАТЕ щодо необхідності безпосереднього доступу до АЕС

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук розмірковує так:

"Ми бачимо, які провокації влаштовує Росія. І це після заяв МАГАТЕ щодо необхідності безпосереднього доступу до АЕС. Ядерна безпека — дуже чутливе питання для всього світу, тому РФ у своєму стилі провокує, маніпулює, шантажує, щоб досягти свого. Наші хлопці дуже добре захищають країну, готується контрнаступ, а якихось серйозних перемог у окупантів немає. Тому вони використовують різні, зокрема терористичні, методи проти нас. Впевнений, що нам пощастить повернути всі території, це питання часу".

Оцінюючи ситуацію з морським експортом українського зерна, експерт зазначив, що зараз важко зрозуміти, чи будуть провокації чи зриви домовленостей.

"Нагадаю, що договір про "зерновий коридор" ми укладали з Туреччиною та ООН, тому будь-які напади на суда будуть ляпасами цим сторонам, – наголошує Дмитро Соломчук. – Ми маємо дбати про наш національний інтерес. А таке часткове розблокування можливості експорту через порти дасть великий плюс нашій економіці: аграрії матимуть кошти, пайовики матимуть кошти, економіка отримає валюту. Триває жнива, наш аграрний фронт працює і експорт портами нам потрібен".

Але переконаними у безпеці ми зможемо бути лише тоді, коли весь чорноморський флот Росії буде демілітаризований, наголошує експерт.

Змусити росіян залишити Запорізьку АЕС можна лише силовим методом, як це було у випадку з Чорнобильською АЕС

На думку політичного експерта Богдана Бондаренка, щодо російських провокацій навколо Запорізької АЕС у тимчасово окупованому Енергодарі, ситуація виглядає так:

"З одного боку – президент не може не прокоментувати таких серйозних речей, пов'язаних з атомною енергетикою. Зокрема, загрозу цілісності самого комплексу, оскільки росіяни проводять найнебезпечніші провокації, виставляючи все так, що це нібито ЗСУ обстрілюють АЕС. І, мовляв, якщо Україні й надалі постачати західні озброєння, це може загрожувати життю всього континенту. По суті, цей примітивний шантаж, яким Росія займається на різних напрямках, включаючи енергетичний і продовольчий. Тому президент, безумовно, мав на це реагувати. І він відреагував. З іншого боку, ця ситуація реанімує питання щодо санкцій по Росатому, щодо атомної енергетики РФ як такої. На жаль, у цьому напрямі реальних кроків досі не зроблено".

Щодо зернового коридору, президент, на думку експерта, просто констатував, що ще три судна із зерном вийшли з українських портів, а до порту Чорноморська прямує перше з початку війни судно на завантаження.

"Нічого особливого у цій заяві не було. Як і в повідомленні, що в Україні конфісковано російські активи на суму 28 млрд грн, і що ця робота триває. Все це просто констатація фактів, – наголошує Богдан Бондаренко. – Основна частина звернення стосувалася все ж таки ситуації із Запорізькою АЕС. Змусити росіян залишити її можна лише силовим методом, як це було у випадку Чорнобильської АЕС".

Щодо зернового коридору, той, на думку експерта, у такому обмеженому вигляді, як зараз, продовжить функціонувати.

"Росіяни можуть собі це дозволити. Плюс показати – дивіться, ми виконуємо якісь зобов'язання. Але при цьому вони продовжать обстрілювати іншу інфраструктуру, яка може бути пов'язана із цією угодою, – прогнозує експерт. – Наприклад, доки, скупчення вантажного транспорту, елеватори тощо".

Богдан Бондаренко також зазначає, що змінився формат звернень президента. Тепер вони не так мотивують, як звітні.

"Можливо, в найближчому майбутньому Офіс президента відходитиме від таких звітів глави держави", – припускає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — запеклі бої, але вже не на Донбасі: у британській розвідці назвали найгарячішу ділянку фронту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Василий

8 серпня 2022, 09:20

Ігор, ты-бы украинский язык выучил Игорёк, завязывай с гугл переводчиком...

Василий

8 серпня 2022, 09:19

Украина это страна без конституции. Зеленский самозванец на троне. царьком заделался, людей взял в заложники и уничтожает, чисто тюремщик...

Ігор

6 серпня 2022, 12:56

Так, пропаганда корумпованих стверджувала, що в усіх приміщеннях і залах АЕС повно військових, техніки, складів зброї, ..., РФ. Тобто, зараз вони самі по собі стріляють? Чи пішли звідті? Чи пропаганда тих, хто розікрав свою країну до мотлоху, швидко перевзувається новою брехнею?


Новини