Головна Новини Політика президент У чому важливість візиту Зеленського до Швеції – яку допомогу може отримати Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому важливість візиту Зеленського до Швеції – яку допомогу може отримати Україна

Швеція має повний цикл виробництва власних літаків – винищувачів Gripen, вони менш вибагливіші, ніж американські F-16

20 серпня 2023, 12:25
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський з першої леді відвідали Швецію. За словами Зеленського, Україна та Швеція мають намір розгорнути в нашій країні спільне виробництво бойових машин піхоти CV90. Крім того, є можливість, що на озброєнні українських військових з'являться шведські винищувачі Gripen. Які висновки можна зробити після цього візиту? Чому він відбувся саме зараз? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У чому важливість візиту Зеленського до Швеції – яку допомогу може отримати Україна

Візит Зеленського до Швеції. Фото: сайт президента України

Потрібно шукати варіанти отримання різних видів озброєння з різних країн

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"На нас чекає важка дипломатична осінь. Тому треба, якщо є можливість, здійснювати відповідні візити, готуючи ґрунт для просування саме українського мирного плану, а не всякого роду компромісних, які передбачають заморожування конфлікту чи територіальні втрати України".

Плюс, продовжує експерт, Швеція має унікальний статус. Це європейська країна, яка чекає на вступ до НАТО. У цьому плані ми маємо з нею дещо спільне.

"До того ж Швеція не пов'язана зараз умовами Альянсу (де всі рішення ухвалюються консенсусом). Вона вільна у вирішенні своїх геополітичних завдань, питаннях оборони, озброєнь, країна. Має один із найрозвиненіших у Європі у військово-промислових комплексів", – наголошує Олексій Голобуцький.

Тому, констатує він, логічним є візит Зеленського саме туди.

"І рішення про спільне виробництво в Україні БМП CV90, і промацування ґрунту щодо надання ЗСУ шведських винищувачів Gripen – це абсолютно правильні кроки. Фахівці кажуть, що він не гірший, а то й кращий за F-16", – акцентує Олексій Голобуцький.

Він не виключає, що якщо Швеція наважиться передати нам свої винищувачі, це, можливо, підштовхне інші країни в цьому напрямку. Але, звертає увагу експерт, тут постануть питання навчання, інфраструктури, згоди третіх країн, чиї компоненти використані у Gripen.

"І все ж таки – треба шукати варіанти отримання різних видів озброєння з різних країн. І, якщо Зеленський та його команда шукають їх – це чудово", – констатує Олексій Голобуцький.

Швеція як майбутній член НАТО сама зацікавлена в унікальному українському бойовому досвіді

Прес-офіцер Першої окремої бригади спецназу ЗСУ, капітан Тарас Березовець акцентує, що Швеція – один із найбільших виробників зброї не лише в Європі, а й у світі.

ВПК цієї країни, пояснює він, виготовляє чудові системи артилерії, досить згадати САУ Archer.

Також Швеція стане однією з небагатьох країн НАТО, яка має повний цикл виробництва власних літаків – винищувачів Gripen. Вони менш вибагливіші, ніж американські F-16.

"Тож ця країна може надати серйозну допомогу Україні, зокрема, у розвитку спільних проектів із виробництва озброєнь. Це стосується тих самих БМП CV90, які за своїми показниками перевершують аналогічні європейські системи. І скоріше можна порівняти з американськими Bradley або Stryker", – зазначає експерт.

Він упевнений у правильності ідеї про спільне шведсько-українське виробництво та ремонтну базу в Україні, як і у випадку з подібним заходом до нас німецького концерну Rheinmetall (буде, серед іншого, виробляти та ремонтувати танки).

"Чим більше буде таких спільних програм, тим краще. Ми, на жаль, не маємо своїх аналогічних розробок", – пояснює Тарас Березовець.

За його словами, з огляду на те, що Швеція – один із найбільших постачальників (її військова допомога Україні становила понад 2 млрд євро), крім іншого, це був ще й візит ввічливості. Як раніше у Велику Британію, Німеччину.

"Слід також розуміти, що Швеція як майбутній член НАТО сама зацікавлена в унікальному українському бойовому досвіді", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять сигнали, які посилає Захід – чи це може вплинути на війну в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини