Головна Новини Політика президент У чому важливість візиту Зеленського до Італії – чому активізувалися європейські поїздки президента
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому важливість візиту Зеленського до Італії – чому активізувалися європейські поїздки президента

Для багатьох несподівано, що саме Італія стала нашим потужним союзником

14 травня 2023, 12:00 comments1774
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський розповів про підсумки візиту до Італії. За його словами, з керівництвом країни вдалося домовитися про зброю та ППО. А під час зустрічі з Папою Римським Франциском глава України попросив того допомогти повернути наших дітей, вкрадених РФ, а також закликав допомогти реалізації нашої формули миру, щоб наблизити справедливий чесний мир. Як оцінюєте публічні підсумки цього візиту? Що могло залишитись за кадром? Чому активізувалися європейські поїздки Зеленського (сьогодні він, наприклад, відвідує Німеччину)? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У чому важливість візиту Зеленського до Італії – чому активізувалися європейські поїздки президента

Володимир Зеленський та Джорджа Мелоні. Фото: сайт Офісу президента

Такі візити нагадують, що в Україні триває війна, український президент демонструє, що він продовжує бути на вістрі подій

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що закордонні поїздки Зеленського мають низку цілей.

По-перше, пояснює експерт, це очевидне продовження переговорів про постачання Україні зброї для посилення нашої обороноздатності, а також посилення наших фінансових можливостей.

"Цього тижня країни Великої сімки збільшили фінансову допомогу України", – нагадує Євген Магда.

По-друге, продовжує він, ці візити демонструють, що ситуація в Україні є стабільною. Тому президент, який також є верховним головнокомандувачем, може спокійно виїжджати за кордон.

"По-третє, такі візити нагадують, що в Україні триває війна, – наголошує Євген Магда. – Український президент демонструє, що він продовжує бути на вістрі подій, безпосередньо спілкуватись із європейськими, світовими політиками. Минув час віртуального спілкування. Виходить на порядок денний спілкування саме особисте, коли можна обговорювати делікатніші питання".

Уряди, керівництво тих чи інших країн мають конкретні інструменти, які допомагають нам наблизити мир

Політичний експерт Сергій Таран розмірковує так:

"Візит до Італії в чергове засвідчив, що про допомогу Україні, про справедливий мир краще домовлятися з країнами, які мають інструмент впливу на війну. І менше сподіватися на домовленості з міжнародними організаціями чи навіть з такими впливовими особами, як Папа Римський".

Саме уряди, керівництво тих чи інших країн мають конкретні інструменти, які допомагають нам наблизити мир, наголошує експерт. Інструменти ці – зброя та гроші.

"А міжнародні організації мають лише добрі побажання. І візит до Італії показав, що, коли говорили з керівництвом країни, йшлося про конкретні речі, у тому числі щодо зброї. А коли з Папою Римським – вислуховували побажання, – зазначає Сергій Таран. – Нині у світі головну роль відіграють саме держави, які мають конкретні інструменти для реалізації своєї політики. А міжнародні інституції можуть лише брати участь у тих чи інших обговореннях, а також допомагати хіба що гуманітарними місіями. Як, наприклад, той самий Папа Римський може допомогти людям, які опинилися на окупованій території, допомогти зі звільненням українців. А військово-політичні питання немає сенсу обговорювати ні з Ватиканом, ні з різними міжнародними організаціями. Вони не допоможуть".

При цьому та сама Італія, яка несподівано стала нашим потужним союзником (хоч мало хто очікував цього на початку війни) – чудовий приклад того, як ставлення тієї чи іншої держави може змінюватись і виливатися в конкретну допомогу, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого ЄС підштовхує Китай – чому Пекін зацікавлений, щоби РФ не програла.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини