Головна Новини Політика президент Три роки президент: про що важливе сказав Зеленський – як війна змінила країну та його особисто
commentss НОВИНИ Всі новини

Три роки президент: про що важливе сказав Зеленський – як війна змінила країну та його особисто

Війна перекрила все те, що відбувалося попередні три роки, як Володимир Зеленський обіймає посаду президента України

21 травня 2022, 17:32
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю, присвяченому третім роковинам свого президентства, розповів про війну, про своє бачення української перемоги, про майбутнє нашої країни. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо одкровень глави держави.

Три роки президент: про що важливе сказав Зеленський – як війна змінила країну та його особисто

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зеленський вперше так ясно позначив свою позицію щодо потенційної зустрічі з Путіним

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає одним із ключових моментів, який Зеленський обговорив у цьому інтерв'ю – чіткішу рамку з приводу як військових дій, так і переговорного процесу.

"Президент наголосив, що Україна не готова піддаватися ультиматумам. Що є наміри вийти на рівень кордонів, ліній розмежування, адмінкордонів – рівня до 24 лютого, до широкомасштабного російського вторгнення. І після цього вести із Росією переговори. Це необхідне уточнення, – упевнений політолог. — По суті, Зеленський у цьому інтерв'ю вперше так ясно позначив свою позицію щодо потенційної зустрічі з Путіним. Тобто ми до переговорів готові, але є нюанси...".

Ще один момент, який здається важливим Олексієві Якубіну, те, що глава держави визнав – українська влада усвідомлювала найвищу ймовірність російського вторгнення. Тією чи іншою мірою подібну інформацію вже промовляли ті ж таки секретар РНБО Данилов або радник керівника Офісу президента – Арестович. Але Зеленський, зазначає експерт, про таке розповів уперше.

І це вже викликало великий резонанс. Є обурення, що українців не попередили про реальну загрозу, що не розпочалася евакуація, – наголошує експерт. — У той же час, як на мене, той факт, що наша влада знала про напад, що готується, — не означає, що вона була стовідсотково впевнена в намірі Росії йти саме за таким сценарієм. Тобто була ще надія, що вдасться достукатися до Москви, запобігти вторгненню. І правильно, що суспільство не занурювали в паніку. Паралельно із цим ЗСУ, як показали ситуація після 24 лютого, були готові до військового сценарію (логістика, забезпечення зброєю, варіанти дій). Так, противнику вдалося досить далеко просунутися. Але точно не так далеко, як він мав намір спочатку".

Нинішнє політичне керівництво "на Росії" не є договороспроможним

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк вважає правильним, що глава держави відповів на ключові питання порядку денного російсько-української війни разом із першою леді.

"Це було символічно і, впевнений, важливо для громадян, які зараз можуть бути розгублені результатами театру воєнних дій на території нашої країни", — пояснює експерт.

Він зізнався, що здивований "стратегічною оптимістичністю інструменту виходу з війни".

"Так, Зеленський зазначив, що "перемоги у війні з Росією Україна може досягти лише на полі бою, але остаточна точка все одно буде поставлена за столом переговорів, бо тільки так можна розібратися у багатьох складних питаннях". На мою думку, нинішнє політичне керівництво "на росії" не є домовоспроможним, – кажи Дмитро Гаврилюк. – Воно наскрізь брехливо у контексті політичної комунікації. Зеленський швидше домовиться про щось зі свинею, ніж із Путіним. Останній, я впевнений, боягузливий у політичних дебатах – і навряд чи має відповідні аргументи для спілкування із Зеленським. А Лавров чи інші політшістки Кремля не мають власної думки, а лише ретранслюють путінську. Україні важливо вже у 2022 році завдати непоправної поразки Росії на полі бою, показово засудити колаборантів та продовжити дерусифікацію нашої країни".

За ці три роки Зеленський опинявся у діаметрально протилежних ситуаціях

Політичний експерт Богдан Бондаренко наголошує, що інтерв'ю Зеленського було не так з приводу триліття його інавгурації, як – про війну Росії проти України.

"Тобто особливо не обговорювали, що зроблено ним як президентом у позавоєнному форматі. Все це не має значення на тлі того, що відбувається, починаючи з 24 лютого 2022-го, – пояснює експерт. – Оцінки, які президент дав в інтерв'ю власне воєнної ситуації – спільні. Але інших, мабуть, і не могло бути. Було чимало тез, які описували важливість згуртованості. Спільної боротьби (всього суспільства, держави) за наше найкраще майбутнє".

За словами Богдана Бондаренка, за ці три роки Зеленський опинявся у діаметрально протилежних ситуаціях. І по суті обставини його формують. Роблять із нього того, ким він зараз є.

"Частково можна казати, що він – людина-функція. Це жодною мірою не приниження його зусиль, всього, що він робить зараз. Ідеться про те, що він як президент виконує саме ту роботу, яку має виконувати глава держави. І, будьмо відверті, справляється з цим добре", – резюмує Богдан Бондаренко.

Читайте на порталі "Коментарі" — Росія заплатить за вторгнення: що запропонував президент Зеленський.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 травня 2022, 17:37

Нічого нового. Такі ж старі совкові Сталінсько-Путінські нарративи. Це і є креатив? Різниця: старий, переможений виправдовується, а молодий переможець пояснює та тисне – і той і другий, на словах. Без жодних розумних варіантів. Приклад. Україна має всі підстави себе убезпечити від шкоди. Для цього захопити Ростовську, Білгородську, …, області (як Ізраїль Голландські висоти, наприклад), а потім обміняти їх на Крим, Донецьк, Луганськ, Херсон. Так всі збережуть обличчя та не буде переможених. Подібних варіантів може буде кілька. Просто владна корупція повинна працювати мізками, а ні вивчати брудну російську лайку на поштових марках. Стосовно: «І правильно, що суспільство не занурювали в паніку» - наші корумповані занадто часто, заради народного «блага», це роблять: «кризи не має»; «долар буде не більше 11 грн.»; … . «Благо» настало? – то не треба хитрувати. От кордони чоловікам вони перекрили одразу. Як Сталін селянам влаштовував «селянське кріпатство» та працю за трудодні. Зараз чоловіки працюють за копійки на старих олігархів, на радянському обладнанні 1960х, а всюди висять погрози з розміром штрафів за будь-яку провину. І всі терплять, бо вибору немає. Корумповані впевнені в безкарності. Бу у комуністів було гасло: «Переможців не судять».


Новини