Головна Новини Політика президент Шанси Зеленського на другий термін: думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Шанси Зеленського на другий термін: думка експертів

Експерти назвали умови, за яких Володимир Зеленський може вдруге зайняти президентське крісло

16 березня 2021, 21:21 comments1410
Поділіться публікацією:

Партія "Слуга Народу" планує закликати чинного президента України Володимира Зеленського балотуватися на другий термін. "Коментарі" з'ясовували разом з експертами, наскільки реальний другий термін Зеленського, що має статися, щоб це сталося і що може цьому перешкодити.

Шанси Зеленського на другий термін: думка експертів

Другий термін для Зеленського. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Олігархічний консенсус навколо Зеленського

На думку політичного консультанта, голови Центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божко, другий термін Зеленського залежить від можливостей зібрати новий олігархічний консенсус навколо нового кандидата.

"Якщо це не вдасться, то такий консенсус збережеться навколо нинішнього президента — і тоді, дійсно, можливий другий термін. Однак сила Зеленського багаторазово зменшиться на той час, — попереджає політконсультант. — Йому доведеться йти на дуже великі поступки олігархату натомість на гарантії непідтримки інших серйозних кандидатів. І політична боротьба в країні загостриться на другий же день після перемоги Зеленського: почнеться безкомпромісна боротьба за наступного президента. Адже очевидно, що існуючий на посаді буде в останній раз".

Ярослав Божко вважає, що зібрати навколо себе олігархічний консенсус зараз можна досягти для мера Києва Віталія Кличка, який не приховує амбіцій.

"Є шанси у нинішнього спікера Ради Дмитра Разумкова, у екс-спікера та екс-прем'єра Володимира Гройсмана. Вони знаходяться в різних ступенях взаємодії з групами Пінчука і Фірташа-Льовочкіна. Водночас не до кінця сформована саме розуміння, якою має бути наступна президентська каденція, — підкреслює експерт. — Олігархат наполягатиме на посиленні в державі парламентської компоненти, а Зеленський, якщо дійсно стане претендувати на другий термін, буде наполягати на розмивання можливостей посилення ВР".

Зеленському потрібні успіхи

Для того, щоб шанси Зеленського на переобрання були реальні, необхідно дві умови, вважає політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій.

"По-перше, потрібні успіхи, яких поки не спостерігається. Потрібно підіймати економіку, паралельно здійснюючи найбільш очікувані суспільством реформи, зокрема судову, як квінтесенція суспільного запиту на справедливість. По-друге, конкуруючі з Зеленським кандидати повинні бути слабіші за нього", — пояснює Олександр Палій.

Він не виключає, що якщо ці два пункти складуться, Зеленський теоретично зможе конкурувати в боротьбі за пост президента.

"Але, слід зазначити, до виборів ще далеко (якщо вони, звичайно, не будуть достроковими). А в межреволюційні часи настрої українців змінюються не так стрімко", — зазначає експерт.

Нагадаємо, в Києві 13 березня відбувся з'їзд провладної партії "Слуга Народу". На ньому президент України Володимир Зеленський зробив ряд важливих заяв, а "слуги" ухвалили низку рішень. "Коментарі" попросили експертів зробити висновки за підсумками з'їзду і спрогнозувати, чого чекати від СН і президента далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини