Що чекає на Зеленського: прогнози експертів

Експерти оцінили шанси та можливості Зеленського повернути популярність і його можливі перспективи

Президент України Володимир Зеленський визнаний розчаруванням року і політиком року. Як і за допомогою чого він може змінити в кращу для себе сторону ситуацію у 2021 році, наскільки реально повернути колишню популярність і чи можливий достроковий відхід з поста - про це розмірковували українські експерти.

"Зеленський став другим Порошенко"

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк зазначає, що Порошенко на подібному терміні каденції теж мав великий відсоток розчарованих його діяльністю. Як і відсоток тих, хто вважав, що Україна рухається в неправильному напрямку. Але, на відміну від Зеленського, у Порошенка були і досвід, і команда.

"Розчарування у Зеленському багато в чому пов'язано з тим, що він обіцяв бути іншим. А сам, на думку українців, став другим Порошенко. Позначилися відсутність боротьби з корупцією, занадто близькі обійми з олігархами, корупція в самому парламенті. Люди пробачили йому гіршу боротьбу з коронавірусом в Європі, бідність, непрофесіоналізм команди. Але - не відсутність реальної боротьби з корупцією", - підкреслює політолог.

Микола Давидюк вважає, що якщо найближчим часом ця влада не продемонструє реальну боротьбу з корупцією, реальне реформування судів, реальне поліпшення економічної ситуації (щоб українці були менш бідними), велика ймовірність, що Зеленський піде з поста глави держави достроково. І що це буде найкоротша президентська каденція в історії України. Він також прогнозує, що в такому випадку буде, швидше за все, достроково переобиратися і Рада.

"Занадто багато помилок зробила діюча влада"

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька зізналася, що у неї, як і у багатьох українців, були великі надії на Володимира Зеленського. А тому вона, як і ті, хто йому повірив, відчуває зараз жорстоке розчарування.

"Він, на жаль, "завис" між коміком і політиком. Від іміджу першого так і не позбувся, а політиком так і не став, - зазначає Олена Броницька. - Що не дивно, адже політик - це досвід, це професія, це зв'язки, це команда. Це чітка позиція по найважливіших для країни питанням. Нічого цього нова влада не проявила".

На думку експерта УІП, 2021 рік тільки добивати рейтинг "слуг" і Зеленського. Виправити щось вони навряд чи зможуть.

"Вчинено занадто багато помилок, - пояснює Олена Броницька. - У протидії пандемії коронавірусу: не було підтримки лікарів, не було підтримки малого і середнього бізнесу, зате було багато обіцянок, багато "розпилу" на дорогах. Замість боротьби з корупцією таке враження, що він її очолив. Давши волю, перш за все, друзям. Але якщо раніше у нас була просто корупція, то тепер це все помножено ще й на непрофесіоналізм чинної влади. Кадрова чехарда, законодавчі помилки (на які вже вказує КСУ). У нього немає політичного досвіду, немає справжньої команди. Є люди, які скористалися надіями, що покладаються на Зеленського, і проскочили у владу на його рейтингу".

Також експерт УІП підкреслює, що у Зе-команди немає не тільки єдності, але і стратегій, планів. Ні "посадок", немає боротьби з бідністю. Зате є теперішня вигода і війна всіх проти всіх, особливо в ближньому оточенні президента. І є посилення зовнішнього тиску на Україну.

"Думаю, Зеленський, як і парламент з псевдобільшості, будуть змушені піти достроково. І чим швидше - тим краще", - резюмує Олена Броницька.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що рейтинг довіри українців до Володимира Зеленського знизився з середини листопада. Грудень політик почав з показником "народної любові" в 44%.