Головна Новини Політика президент Про яку проблему заявив Зеленський: що і кому він хотів донести в інтерв'ю The Economist
commentss НОВИНИ Всі новини

Про яку проблему заявив Зеленський: що і кому він хотів донести в інтерв'ю The Economist

Президент сконцентрував увагу Заходу на питаннях, які зараз є ключовими для України

2 січня 2024, 15:42 comments4829
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський дав чергове інтерв'ю The Economist. Серед іншого, наголосив на необхідності мобілізації, причому, не лише в Україні (і не лише в ракурсі поповнення ЗСУ), а й у світі – для загальної відсічі російській агресії. Він також назвав Путіна "твариною", яка відчуває слабкість і страх. Виходячи з цього, підкреслив Зеленський, ЄС і НАТО не повинні виявляти цю слабкість, якщо вони не хочуть бути з'їденими. Як оцінюєте зроблені українським президентом заяви? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Про яку проблему заявив Зеленський: що і кому він хотів донести в інтерв'ю The Economist

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Зеленський правильно окреслив проблему, яка охоплює зараз західне суспільство

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що свіже інтерв'ю Зеленського The Economist було сконцентровано на питаннях, які зараз є ключовими для України.

"Звичайно, не могла не порушуватися тема мобілізації. Тим більше, що незабаром у парламенті розпочнеться робота над змістом внесеного законопроєкту, – зазначає експерт. – Раніше на своєму брифінгу головком ЗСУ генерал Залужний озвучив орієнтовну кількість мобілізованих – близько 500 тисяч. Передбачається, що це покриє потреби наших збройних сил цього року".

Немає сумнівів, продовжує Петро Олещук, що мобілізація потрібна. Питання лише у тому, який у неї буде формат.

"На цьому й наголосив президент, – пояснює він. – На необхідності мобілізувати не просто солдатів для фронту, а й українське суспільство як таке (останнім часом воно демонструє брак розуміння екзистенційного сенсу цієї війни), наших зарубіжних партнерів (які останнім часом почали дещо знижувати рівень підтримки України). Я думаю, всі розуміють, на кого орієнтовані такі інтерв'ю".

На думку політолога, Зеленський правильно окреслив проблему, яка охоплює зараз західне суспільство. А саме – відсутність на Заході розуміння війни Росії проти України як фундаментальної для майбутньої усієї Західної цивілізації.

"Там чомусь вважають, що цю війну можна будь-якої миті зупинити, заморозити і так далі. Тим часом РФ, отримуючи постійний бойовий досвід у війні проти України, переводячи свою економіку на військові рейки, посилює свій військовий потенціал. І не лише заради того, щоби спробувати знищити Україну. Серед цілей також – виклик усій Західній цивілізації, яку Кремль вважає ворожою. Це не перебільшення, не предмет дискусій, – зазначає Петро Олещук. – І все ж ми бачимо, як на Заході тривають дивні розмови в стилі – треба допомагати Україні чи ні. Ось, щоб вивести західне суспільство з такого летаргічного сну, такі заяви, такі інтерв'ю дуже корисні".

В Україні вирішується зараз не лише доля нашої держави

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"У цьому інтерв'ю було сказано правильні речі. Без якихось супер-пупер дурниць у стилі "ви нам щось винні" і таке інше. Ідеться про те, про що спочатку говорили уряди, які нам намагалися максимально допомагати. Навіть незважаючи на погіршення соціально-економічної ситуації у своїх країнах".

Суть у тому, наголошує експерт, що в Україні вирішується зараз не лише доля нашої держави, а й доля глобальної безпеки. Включно з безпекою, як мінімум, європейських країн. Крах безпеки в яких позначиться і на тих же США, і взагалі на всьому світі.

"І це правильний акцент, – упевнений Віталій Бала. — На це слід знову і знову тиснути. Про це, до речі, періодично говорить президент США Джо Байден. У тому числі – критикуючи американських парламентаріїв, які місяцями не можуть підтримати багатомільярдну підтримку України.

Щоправда, говорити про саме мобілізацію у нашій країні навряд чи варто, вважає політолог.

"Якщо ти даєш інтерв'ю іноземному медіа, слід наголошувати на зовнішній політиці", – вважає він.

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: що має відбутися у 2024 році та які зміни неминучі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини