Головна Новини Політика президент Президент в ефірі: на чиї телеканали приходить Зеленський і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Президент в ефірі: на чиї телеканали приходить Зеленський і чому

Експерти пояснили, за яким принципом Зеленський вирішує, в студії якого каналу йому з'явитися

3 листопада 2020, 15:01
Поділіться публікацією:

Президент вчора досить несподівано виступив у проекті "Свобода слова" на телеканалі ICTV Пінчука. Раніше Зеленський був "своїм" на 1+1 Коломойського, останнім часом став таким в Ахметова (Україна, Украіна 24). А зараз ось — у Пінчука... Експерти розповіли "Коментарям", про що це говорить.

Президент в ефірі: на чиї телеканали приходить Зеленський і чому

Фото: ОП

"Канал Пінчука для Зеленського — досить м'який, зручний для нього варіант"

Політтехнолог, партнер SIC Group, Глава Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко вважає, що "Свободі слова" на ICTV - просто формат, який влаштував Зеленського, який намагався донести до масової аудиторії свою позицію в конфлікті з Конституційним судом.

"Це не був якийсь не  дуже комфортний формат, як, наприклад, інтерв'ю з ВВС. Канал Пінчука для Зеленського — досить м'який, зручний для нього варіант. Думаю, тут варто говорити про домовленості з редакцією, а не про зміну якихось пріоритетів Зеленським або однією зі структур холдингу Пінчука StarLightMedia. Того самого, про придбання якого, за чутками, йшли переговори з Медведчуком".

Катерина Одарченко зазначає, що у Зеленського, схоже, є чіткі домовленості з Ахметовим, на каналах якого президент і нардепи його групи представлені в позитивному ключі. І — часті гості.

"Для аналізу політичної позиції того чи іншого олігарха, потрібно дивитися загальну тональність передач, новин, запрошених експертів. Є очевидні речі. На каналах, пов'язаних з Медведчуком, представлена позиція ОПЗЖ. "Плюси" ведуть свою гру. Там представники "Слуги народу" якби беруть участь, але — певна групи, що має зв'язки з Коломойським. Кожен холдинг активно працює на свою аудиторію, підбираючи таких гостей, думка яких буде збігатися з думкою глядачів. До речі, так роблять не тільки у нас. Ті ж Fox News Channel і CNN працюють подібним чином", — запевняє політтехнолог.

"Президент намагається знайти баланс між інтересами олігархів в своєму оточенні"

"Якби Зеленський з'явився на Прямому у Порошенка, ми б говорили, що він змінив пріоритети. А так... Канал ICTV має рейтингову програму "Свобода слова". І сам зацікавлений, щоб там з'являвся топовий спікер, — вважає керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов. — А президент завжди є таким. Будь-який канал його б хотів отримати".

Також експерт звертає увагу, що ICTV, так само як інші канали Пінчука, на відміну від "плюсів" Коломойського і каналів пулу Медведчука, за оцінками експертів, більш диверсифіковані за політичними пристрастями. І швидше це бізнес-структура, ніж політичні важелі впливу.

"До речі, канали Ахметова теж більш про бізнес, ніж про політику, — вважає Валерій Димов. — Якщо ж розбирати ситуацію з появою Зеленського у Пінчука, варто згадати, що, перше — Зе-уряд було збалансовано (у відношенні до Коломойського) людьми, які якоюсь мірою асоціювалися з Пінчуком. Це ті, кого називають "соросятами", кого ненавидить ряд наших політпартій. У тому числі деякі групи в "Слузі народу". Після відставки уряду Гончарука, потрібно було знову кимось балансувати групу Коломойського. І Зеленський зробив ставку на Ахметова. На чолі Кабміну встав Шмигаль, який раніше працював в структурах Ахметова, підтягнулися інші його люди. Як наслідок — присутність Зеленського на каналах Ахметова за практичної відсутності там критики на адресу президента".

Експерт підкреслює, що Зеленський не володіє відповідними політичним досвідом і навичками, як той же Порошенко, коли "увірвався" торік під час виборчої кампанії в один з ефірів на "території Коломойського". Туди, де його не сприймає аудиторія і ведучі.

"Зеленський не може зайти на незручне для себе поле. Він актор, йому потрібна комфортна студія, оплески. Канал, який не буде йому ворожий. Зокрема, тому і з'явився вчора на канал Пінчука. Президент намагається знайти баланс між інтересами олігархів у своєму оточенні. Але вже не з позицій сили, як було рік тому. Тепер балансувати доводиться, скоріше, на умовах тих, з ким змушений йти на компроміси".

Нагадаємо, суддя КСУ заявив, що за слова Зеленського йому передбачається 150 років за ґратами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини