Головна Новини Політика президент П'ять років президентства Зеленського: чим він приємно та неприємно здивував, чого від нього чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять років президентства Зеленського: чим він приємно та неприємно здивував, чого від нього чекати далі

Головний особистий підсумок Зеленського, як президента, у нього виник певний світогляд, розуміння того, що таке країна, світ, західні лідери, різні групи всередині України та за її межами

20 травня 2024, 15:47 comments2780
Поділіться публікацією:

У понеділок, 20 травня, виповнилося п'ять років із інавгурації Володимира Зеленського. У мирний час ми б пройшли чергові президентські вибори. У військовий такої можливості немає, хоч Росія і запустила ІПСО про нібито нелегітимність Зеленського після 20 травня. Що можна сказати про Зеленського-президента через п'ять років? Чим він приємно та неприємно здивував? Чого від нього чекати далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

П'ять років президентства Зеленського: чим він приємно та неприємно здивував, чого від нього чекати далі

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Важливо, щоб Зеленський розумів внутрішні поточні завдання

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно наголошує, що Зеленський за п'ять років постав як політик.

"Його можна за щось хвалити, за щось лаяти, але не можна не визнати того факту, що він став політиком. Можливо тому, що зіткнувся з викликами, які стали б переломними навіть для досвідченого політика (пандемія, широкомасштабна війна). У нього виник певний світогляд, розуміння того, що таке країна, світ, західні лідери, різні групи всередині України та за її межами. Як на мене – це головний особистий результат Зеленського як президента. Йому довелося приймати складні рішення, вникати в суть того, що відбувається в Україні та за її межами, брати на себе відповідальність. Зрештою Зеленський з'явився як політик", – констатує експерт.

Це не означає, уточнює Олеся Яхно, що він далі переобиратиметься.

"Мені здається, Зеленський сам ще не ухвалив рішення – чи братиме участь у наступних виборах, коли б вони не відбулися", – каже аналітик.

Вона наголошує, що Україна, незважаючи на найважчі випробування, збереглася як держава. У нас є чітке розуміння перспектив – ЄС та НАТО.

"Це має суттєво вплинути на всі інституції України. Зміцнити у майбутньому всі гілки нашої влади (законодавчу, виконавчу, судову). Зробити ефективнішими інститути президента, парламенту, наш уряд", – вважає Олеся Яхно.

Для Зеленського продовжує вона зараз важливо розуміти ці внутрішні завдання. Зовнішні зрозумілі. Активна робота з партнерами, збереження коаліції, посилення позицій України для майбутніх переговорів щодо миру. Але важливо, впевнена експерт, щоб Зеленський, який на даний момент, в умовах воєнного стану, має більше повноважень, ніж у мирний час, розумів внутрішні поточні завдання. І сприяв роботі з нашого посилення зсередини. Це виклик уже зараз.

"З погляду мирного часу повноваження Зеленського закінчилися. Але у воєнного часу – свої закони. Напевно, будуть спекуляції на цю тему. І Зеленський має розуміти це. І робити максиму для країни. Не тільки в сенсі оборони, а й у сенсі реформ", – робить висновок Олеся Яхно.

І Зеленський, і Україна загалом можуть зіткнутися з величезними випробуваннями

На думку Ігоря Рейтеровича – керівника політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові, п'ятирічку Зеленського аналізувати складно. Адже на його президентство випало найважче випробування України – широкомасштабна війна, яку розв'язала РФ. У цьому контексті, пояснює експерт, будь-які оцінки будуть змащені, не дуже об'єктивні. Адже ми зараз дивимося на Зеленського передусім як на лідера воєнного часу.

"І тут він зі своєю роллю, можливо, на подив багатьох, більш-менш впорався. Його рішення, заяви, активна міжнародна діяльність виявилися досить ефективними. І в цьому контексті питань до його легітимності на кінець п'ятирічного терміну практично немає. Про що свідчать ті ж самі соцопитування, які регулярно проводяться в Україні. Але це, наголошую — про Зеленського як про верховного головнокомандувача, як про лідера країни у воєнний час", – пояснює Ігор Рейтерович.

Якщо ж говорити про Зеленського як президента до широкомасштабного російського вторгнення, то, на думку експерта, ми побачили не дуже приємну еволюцію: від фрази "ми всі – президенти" до фрази "виключно я тут президент, я приймаю рішення". Замість побудови достатньо демократичного суспільства, замість переформатування тієї структури, проти якої сам же Зеленський виступав – стався зворотний процес, зазначає експерт. Багато згубних практик отримали продовження, зміцнилися. Що зрештою не лише не підвело Україну до демократичних висот, а й відштовхнуло від цього напряму.

"Можливо, зіграла свою роль пандемія, яка також припала на президентство Зеленського. Але факт залишається фактом. Нагадаю також, що напередодні російського вторгнення рейтинги Зеленського опускалися. І як президент відносного мирного часу (війна у нас у гібридному вигляді йшла з 2014 року) він показав себе гірше, ніж як лідер воєнного часу. Втім, остаточну оцінку його президентства буде надано за результатами закінчення війни. За тим мирним договором, який буде підписаний. З великою ймовірністю, це буде не особливо компліментарна оцінка — через різні обставини. Насамперед через те, що він навряд чи зможе швидко переформатувати свою діяльність після закінчення війни, повернути її в демократичне русло", – прогнозує Ігор Рейтерович.

Він не виключає, що і Зеленський, і Україна в цілому можуть зіткнутися з величезними випробуваннями, коли перемігши дракона, певною мірою ризикуємо стати драконом.

"Але Україна – не Росія. Думаю, наше суспільство не дозволить такому статися. Важливо і щоб Зеленський пам'ятав обіцянку, що йде на один термін", – вважає експерт.

Влада навіть під час війни веде власну виборчу кампанію

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"На мій погляд, Зеленський за п'ять років президентства так і не став ні президентом, ні політиком! Фактично, за період перебування на цій посаді Зеленський так і не зробив крок назустріч виборцям Порошенка. Більше того – він п'ять років боровся з електоратом Порошенка, хоча саме цей виборець у своїй масі і пішов захищати країну під час агресії".

Фактично Зеленський за час президентства був адвокатом антимайдану – і таким він же залишить посаду, вважає експерт.

"Дивно чути від влади, що, коли від неї вимагають дотримуватися Конституції (особливо стосується гаранта цієї Конституції), це все – не конструктивна критика, а російська ІПСО. Хоча насправді причиною цієї критики є нехтування Конституцією з боку гаранта. Це і є свідченням того, що влада навіть під час війни веде власну виборчу кампанію", – зазначає Володимир Цибулько.

Читайте також на порталі "Коментарі" – легітимність Зеленського та фактор Єрмака: до чого можуть бути питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини